Belgische politie houdt klopjacht op militair met raketwerper

In de Belgische provincie Limburg houdt de politie al uren een klopjacht op een zwaarbewapende beroepsmilitair. De man zou een kogelwerend vest dragen en onder andere een raketwerper en diverse andere wapens bij zich hebben. Hij heeft al meermaals bedreigingen geuit richting viroloog Marc van Ranst (soort van de Vlaamse Jaap van Dissel).

De gezochte man, een beroepsmilitair van begin veertig, werd eerder deze maand ook al gezocht nadat hij in de buurt van Leopoldsburg voor onrust had gezorgd met een vuurwapen. Vandaag is die dus weer opgedoken en is er ook een afscheidsbrief gevonden waarin hij dreigende taal uitspreekt vanwege de coronamaatregelen. Ook op social media ging hij de afgelopen maanden al flink tekeer tegen de maatregelen en dus ook Marc van Ranst.

Volgens het Vlaamse federaal parket zou de man er extreemrechtse sympathieën op nahouden en is hij sinds vandaag ook op de terroristenlijst van het OCAD gezet. In een verklaring heeft de minister van Justitie gezegd dat de man gewelddadig is en dat er de afgelopen 24 uur aanwijzingen zijn gekomen dat de man een acute dreiging vormt.

Van Ranst is inmiddels samen met zijn gezin naar een veilige locatie gebracht totdat de man wordt gevonden. De zaak is ondertussen opgeschaald naar een federale zaak en er staan speciale eenheden klaar zodra de man weer opduikt.

Update 19-05:
De federale politie heeft inmiddels een officieel opsporingsbericht gepubliceerd voor de spoorloze militair. De man wordt sinds gisteren gezocht, nadat een afscheidsbrief was gevonden waarin hij dreigende taal sprak tegen de overheid en virologen.

In het opsporingsbericht is naast zijn naam, Jurgen Conings, ook een foto geplaatst en een omschrijving van enkele uiterlijke kenmerken. Daarin staan onder andere; Conings is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Daarnaast is gisteren zijn auto gevonden met daarin enkele zware wapens, maar de politie gaat er van uit dat hij nog wel wapens met zich meedraagt.