Ceuta: inmiddels 8000 migranten aangekomen, Spanje stuurt ze terug het water in

Meer dan 5000 migranten zijn maandag aangekomen in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko. Dat is een recordaantal op een dag. Onder hen zijn zeker 1500 minderjarigen, aldus een woordvoerder van de Spaanse regering die ter plaatse is. Meer hierover in de Gelderlander.

De mensen zijn lopend tijdens laagwater of zwemmend naar Ceuta toe gekomen. Eén persoon heeft de overtocht niet overleefd. Het Rode Kruis in Ceuta geeft alle migranten een medische check, waarna ze naar een opvangcentrum worden toe gebracht. In Ceuta is een opvangloods waar 200 mensen terechtkunnen, maar geen 5000.

Update 23.30 uur: Spanje zegt de helft van de zeker 8000 migranten die gisteren en vandaag de stad Ceuta bereikten te hebben teruggestuurd. De Marokkaanse grenswachten staken nog steeds dus de toestroom van migranten uit Marokko richting Ceuta blijft aanhouden. 

Na aanvankelijk overrompeld te zijn door de aankomst gisteren van meer dan 5.000 migranten, zette Spanje vandaag zijn leger en 200 extra politieagenten in om langs de grens te patrouilleren.

De Spaanse premier Pedro Sánchez, zei dat iedereen die op onregelmatige wijze Ceuta en de nabijgelegen Melilla-enclave was binnengekomen “onmiddellijk zou worden teruggestuurd”, in overeenstemming met een bilaterale overeenkomst die de terugkeer van Marokkanen die het grondgebied binnenzwemmen mogelijk maakt.

"Deze plotselinge komst van irreguliere migranten is een ernstige crisis voor Spanje en voor Europa", voegde hij eraan toe.

De Spaanse enclave treedt nu hard op, op het strand worden de migranten nu opgewacht door soldaten en pantservoertuigen die ze na een eventuele check-up door het Rode Kruis weer terug sturen, desnoods met hulp van een wapenstok, het water in. 

Eerdere berichtgeving:
Spaanse media melden dat er groepjes Marokkanen door de stad heen zwerven die ook niet weten waar ze nu naartoe moeten. Ceuta en Melilla, een andere Spaanse enclave op het vasteland in Marokko, zijn de enige twee landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie. Daarom zijn dit voor migranten gewilde plaatsen om naar Europa te reizen. Eind april vluchtten circa honderd mensen naar Ceuta. De meesten van hen werden weer teruggestuurd naar naar Marokko.

Volgens Spaanse kranten hebben Marokko en Spanje een conflict. De Marokkaanse geheime dienst ontdekte in april dat Brahim Gali, de secretaris-generaal van Polisario, in een ziekenhuis in Spanje lag. Polisario streeft naar de onafhankelijkheid van Westelijke Sahara, een woestijnachtig gebied ten zuidwesten van Marokko. Marokko bestuurt het grootste deel van dit gebied, Polisario doet dit bij een aantal dunbevolkte gebieden. Marokko heeft Spanje gewaarschuwd dat de ziekenhuisopname van Gali consequenties voor Spanje zou hebben.