Internationaal witwasnetwerk opgerold op Mallorca, 60 arrestaties

De politie op Mallorca heeft een internationaal witwasnetwerk opgerold, dat onder meer bedragen naar Cuba heeft gestuurd. De politie deelde mee dat bij de actie 55 mensen werden gearresteerd op Mallorca en vijf andere medeplichtigen in Madrid. Er werden 400.000 euro aan contant geld en grote hoeveelheden drugs in beslag genomen.

De bende had de opbrengst van de cocaïnesmokkel omgezet naar 'legaal' geld door bedragen over te maken naar Cuba, de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten door middel van betaalde stromannen, zei de politie zondag. De bedragen waren zo klein dat ze tijdens de standaardcontroles niet werden opgemerkt. De ontvangers van het geld kochten vervolgens ter plaatse onroerend goed en luxe auto's, die beschikbaar waren voor de bende.

Op Mallorca richtte de bende ook nep-bouwbedrijven op die samenwerkten met twee Mallorcaanse bedrijven. Ze rekenden 200.000 euro voor niet uitgevoerde werkzaamheden, zo vertelden Spaanse rechercheurs.

Op Mallorca floreert de drugshandel, vooral in de Son Banya-kazernekolonie, bekend als het drugsdorp, niet ver van de luchthaven. Het eiland wordt ook regelmatig gebruikt als 'overslaghaven' door internationale drugsbendes.