Dubbelslag Bernal in Giro

Egan Bernal heeft de negende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven.  In de rit over 158 kilometer van Castel di Sangro naar Campo Felice, kwam hij alleen over de meet en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement.

Er ontstond een kopgroep van zeventien man in de aanloop naar de tweede gecategoriseerde klim van de dag, de Forca Caruso, met daarin de Nederlanders Mollema en Bouwman. Op de top van de klim was de voorsprong op het peloton ruim drie minuten. Het was Bouchard die voor Mollema als eerste boven kwam.

De volgende beklimming was de Ovindoli (tweede categorie), een klim van 12,4 kilometer met een gemiddelde stijging van 5,6 procent. Inmiddels was het Ineos die in het peloton het tempo omhoog schroefde. Ook in de kopgroep ging het tempo omhoog waardoor die brak. Mollema wist op eigen tempo bij Bennett, Storer, Guerreiro en Bouchard aan te sluiten. En later sloten ook Fabbro, Carr en Edet weer aan.

Het was Carr die op 25 kilometer van de streep wegreed en even later sloot Bouchard aan. Bouchard was als eerste boven. Het verschil met de achtereenvolgende groep met daarin Mollema en Bouwman was echter niet groot. Net voor de slotklim naar Campo Felice liet Bouchard Carr achter zich. Zo'n drie kilometer voor de meet was het Bouwman die demarreerde op jacht naar Bouchard. Het peloton zat inmiddels nog naar een minuut achter Bouchard en kwam rap dichterbij.

De Nederlander wist niet lang daarna bij Bouchard aan te sluiten, maar op een halve kilometer van de streep werden ze bijgehaald door een ontketende Bernal die net was weggereden uit het peloton dat net achter het duo zat. Hij kwam als eerste over de meet en pakte genoeg tijd om ook de roze trui te pakken.

Bernal heeft in het algemeen klassement vijftien tellen op Remco Evenepoel en 21 seconden op de nummer drie Vlasov.

Matej Mohoric kwam overigens in een afdaling zwaar ten val en ging over de kop. Hij werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis en liep een hersenschudding op.