Bloemendaal prolongeert landstitel na verhitte strijd met Kampong

De mannen van hockeyclub Bloemendaal hebben zaterdag de landstitel geprolongeerd. Ook in het tweede duel met Kampong werd na shoot-outs gewonnen (3-1). Net als donderdag stond het na zeventig minuten 2-2.

Kampong had een kwartier voor tijd een 1-2 voorsprong in handen. Maar door de rode kaart van Floris de Ridder kantelde het duel, in het voordeel van de thuisploeg die voor de 21ste keer landskampioen werd. Net zo vaak als recordhouder Amsterdam.

Bij Kampong zullen de gedachten in aanloop naar deze wedstrijd nog even zijn teruggegaan naar twee jaar geleden. Ook toen verloren de Utrechters op eigen veld het eerste finaleduel van Bloemendaal. Op die dag miste Kampong, net als vandaag, een sterspeler – Robbert Kemperman – in de tweede wedstrijd. Op die dag vertrok Kampong met een zege op ’t Kopje.

Felheid
Precies dat resultaat had Kampong ook vandaag nodig om zich terug te knokken in de titelstrijd. De ploeg van coach Roelant Oltmans moest het stellen zonder de geschorste Sander de Wijn en de geblesseerde keeper David Harte. Desondanks of misschien wel daardoor begonnen de bezoekers getergd aan de wedstrijd, al was die felheid aanvankelijk vooral te merken aan het vele gepraat in het veld.

Pas na dik tien minuten toonde Kampong ook z’n spierballen in balbezit. Vlak na de eerst kans van Bloemendaal – Arthur Van Doren testte Harte’s vervanger Joren Romijn – was het Silas Lageman die de blauwhemden op gang hielp. De talentvolle middenvelder versierde de eerste corner van de wedstrijd, die in de rebound werd benut door gelegenheidscaptain Robbert Kemperman.

Kampong kreeg zelfs een goede kans op de 0-2, maar corner nummer twee leverde geen treffer op, omdat Jip Janssen via Maurits Visser naast pushte. Aan de overkant creëerde Bloemendaal weinig. Maar een moment van verslapping in de defensie van Kampong bleek genoeg om de gelijkmaker te produceren. Het was Thierry Brinkman – donderdag ook al zeer aanwezig met twee rake shoot-outs – die op aangegeven van Floris Wortelboer de 1-1 maakte.

Pech voor De Vilder
Vlak voor rust leek Derck de Vilder op weg om Kampong opnieuw op voorsprong te zetten. De flats van de middenveld ging hard en zuiver tegen de plank, maar tot zijn ontsteltenis gebeurde dat één seconde na de zoemer. De geteste toeschouwers hadden ondertussen hun papaplu’s meer dan hard nodig. Het kwam op het ’t Kopje met name in het begin van de tweede helft met bakken uit de hemel.

Die regen leek ook de eerste corner van Kampong na rust te verpesten. Maar de aanvankelijk mislukte poging van Janssen leverde via een kunststukje van Lageman alsnog de 1-2 op. Lageman tikte de bal uit de lucht, met zijn rug naar de goal in het doel van Bloemendaal. Inderdaad, alsof hij een paraplu opstak.

Rood voor De Ridder
Het duel had lange tijd niet de gloed en zindering van het eerste duel. Maar dat veranderde op slag veertien minuten voor tijd, toen De Ridder een stick in de maag porde bij zijn oud-teamgenoot Brinkman. Aanvankelijk trok arbiter Michiel Otten een gele kaart, maar na raadpleging van de videoref werd een – volkomen terechte – rode prent getrokken na dit bizarre moment.

Terwijl De Ridder in de regen op de trap van het clubhuis stond, was het uitgerekend Brinkman die na 59 minuten met een shoot-out-achtige turn voor de 2-2 zorgde. Bloemendaal had dus plots weer alle kaarten in handen om de klus binnen twee duels te klaren. De thuisploeg bleef drukken op de cirkel van Kampong, dat met man en macht een shoot-out-serie uit het vuur probeerde te slepen.