Matla sleept HC Den Bosch in laatste seconde naar landstitel

Met een heerlijke strafcorner van Frédérique Matla in de allerlaatste minuut kende de finale Den Bosch-Amsterdam een geweldige ontknoping (1-0), die Den Bosch de twintigste landstitel in de clubgeschiedenis opleverde. Vanaf de zijlijn sprintten de wissels en coach Raoul Ehren het veld in alsof het een honderd metersprint was. Het was een episch einde van de tweede finalewedstrijd.

De spanning was gigantisch, shoot-outs hingen in de lucht, toen Joosje Burg de bal op de voeten legde van Hester van der Veld en Den Bosch na zeventig minuten hockeyen een uitspeelcorner kreeg. De sleep van Matla leverde opnieuw een corner op. Vervolgens pushte Matla de bal met een schitterende streep de kruising in. Alles wat Den Bosch een warm hart toedroeg, ontplofte van vreugde.

Het was Amsterdam – opnieuw zonder Marijn Veen, maar met Ilse Kappelle – dat de eerste minuten het meest aan de bal was en meer bluf toonde dan afgelopen donderdag. Toch was het voor de neutrale kijker nog niet direct oogstrelend, zoals de eerste finale ook geen reclame voor het hockey was. De eerste 17,5 minuut was Amsterdam beter en tankte het vertrouwen, maar beide teams slaagden er niet in een kans te creëren. Een dribbel van Lidewij Welten in de drukte in de cirkel was het eenzame hoogtepuntje.

Zelfs zonder de naar Tilburg vertrekkende verdediger Ireen van den Assem, die wel in trainingspak op de bank zat, gaf de verdediging van Den Bosch het eerste kwart niets weg. Halverwege het tweede kwart omsingelden de aanvallers van Amsterdam de cirkel van Den Bosch steeds meer. Een gevaarlijke voorzet van Lana Kalse vanaf de linkerflank tikte keepster Josine Koning met de handschoen tot lange corner. Even later kreeg Teuntje de Wit de bal op haar voet, wat een strafcorner betekende voor Amsterdam.

De sleeppush van Michelle Fillet belandde op de handschoen van Koning. De rebound schoot Freeke Moes hard op het lichaam van Rosa Fernig. Eindelijk werd het hectisch in deze tweede finalewedstrijd. Een pass van Sabine Plönissen in de stick van Frédérique Matla leidde vervolgens een heerlijke aanval in van Den Bosch. Met een fijne steekpass bediende Maartje Krekelaar dribbelkoningin Lidewij Welten, die vanuit een moeilijke hoek met haar backhand op keepster Anne Veenendaal schoot. 0-0 was de ruststand, voor Amsterdam na 35 minuten hockeyen een gemiste kans.

Den Bosch zette Amsterdam het begin van het derde kwart meteen onder druk, maar het was Felice Albers die met lange passen de achterlijn haalde. Haar te hoge lift werd afgefloten, waarna Teuntje de Wit groen kreeg voor het hakken op de stick van Albers, even daarvoor. Vlak voor rust kreeg Imme van der Hoek ook al groen. Het duel werd harder en harder, zeker toen Michelle Fillet tegenstander Lidewij Welten omver liep en ook twee minuten naar de kant moest.

Het was inmiddels veel meer een finale dan afgelopen donderdag. Groot was de kans voor Freeke Moes, die in een één-tegen-één-duel Sanne Koolen uitspeelde en oog in oog met Josine Koning op het punt stond te schieten. Een ingreep van Imme van der Hoek voorkwam de 0-1.

Ondertussen raakte Den Bosch de videoscheidsrechter kwijt. Een scoop van Rosa Fernig was bedoeld voor Laura Nunnink, maar was niet helemaal op maat en werd in de lucht aangenomen door Sabine Plönissen. Geen strafcorner, oordeelde de videoscheidsrechter.

Het begon er sterk op te lijken dat de ploeg die het eerst zou scoren de winst zou binnenslepen. Den Bosch kreeg een uitgelezen kans om te scoren toen Pien Sanders de bal op de voeten van Hester van der Veld legde. Vanaf kop cirkel sleepte Frédérique Matla de eerste corner van Den Bosch over de grond, maar Amsterdam kon uitverdedigen.

De krachten vloeiden weg naarmate de tijd in het vierde kwart verder tikte. Acht minuten voor tijd kwam Amsterdam met een speelster meer te staan, toen Pien Sanders een overtreding maakte op Sosha Benninga en met geel vijf minuten naar de kant werd gestuurd. Het was overleven voor Den Bosch. De spanning nam toe. Bij het minste of het geringste begonnen de speelsters te appelleren tegen welke beslissing van de arbitrage dan ook. Amsterdam had de bal, maar Den Bosch verdedigde ijzersterk.

Drie minuten voor tijd keerde Sanders terug in het veld. Toen was het Floor de Haan die Welten vloerde en geel kreeg. Welten greep naar haar been en smeet woest haar stick tegen het gras. Ze stapte geblesseerd over de boarding heen en werd getroost door Ireen van den Assem.

Vervolgens brak hét moment aan: de goal van Matla. De ontlading was groot, Raoul Ehren had tranen in zijn ogen. De spelers van Amsterdam stortten zich verslagen neer. De landstitel was voor Den Bosch.