Escalatie in Israël: raketten vliegen over en weer, EU en VS roepen op tot beëindiging geweld

Eerst heerste het geweld in de straten van Jeruzalem, nu neemt het steeds meer de vorm aan van oorlog tussen Israël en militante Palestijnen. Beide kanten liggen onder vuur. Er zijn al meerdere doden en gewonden gevallen .

Na dagen van gewelddadige botsingen in Jeruzalem ontaardt het conflict tussen Israël en militante Palestijnen in een militaire confrontatie. Israël staat onder constant raketvuur vanuit de Gazastrook en reageert met luchtaanvallen.

Palestijnse militanten hebben op één dag ongeveer 480 raketten afgevuurd. Hiervan werden er ongeveer 200 onderschept en bij zo'n 150 stuks lukte de lancering niet, volgens het Israëlische leger. Gemiddeld is er van Palestijnse kant elke drie minuten een raket afgevuurd. Sommigen hiervan hebben Jeruzalem bereikt, wat ongeveer 100 kilometer verderop ligt. De radicale islamitische Hamas en andere Palestijnse militante groeperingen zijn maandagavond begonnen met de beschietingen.

Israël reageerde hierop met luchtaanvallen door zowel straaljagers als drones. Volgens het leger  zijn er 150 raketlanceerinrichtingen aangevallen. In de Gazastrook had het leger raketproductiefaciliteiten, trainingskampen voor militante groepen, militaire posities en twee tunnels onder vuur genomen.afgevuurd. Premier Benjamin Netanyahu kondigde aan dat het aantal luchtaanvallen zou worden uitgebreid.

Wisselend aantal slachtoffers
Volgens persbureau DPA, werd een 13 verdiepingen tellend woongebouw in Gaza-stad getroffen, waar op dat moment leden van een extremistische Palestijnse organisatie verbleven. Volgens ooggetuigen en reddingswerkers zijn minstens drie mensen omgekomen en raakten meerdere mensen gewond bij de aanval. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen in de Gazastrook zijn omgekomen door de Israëlische aanslagen. Een woordvoerder van het leger zei dat ten minste 15 leden van Hamas en "Islamitische Jihad" zijn gedood. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn in de nasleep van het geweld 28 mensen omgekomen, onder wie tien kinderen.

Aan Israëlische zijde zijn twee vrouwen in Ashkelon gedood door raketten uit de Gazastrook. De reddingsdienst van Zaka meldde in korte tijd een enorme aanval door tientallen raketten tegelijk - kennelijk met als doel het Israëlische verdedigingssysteem Iron Dome (ijzeren koepel) te overbelasten.

"We zijn klaar voor de strijd"
Het Israëlische leger sprak over leden van Hamas die door eigen toedoen zijn omgekomen. Jonathan Conricus, woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten, benadrukte dat Israël al het mogelijke deed om "bijkomende schade te vermijden". Het lijkt erop dat er geen burgers zijn omgekomen bij de luchtaanvallen van Israël in Gaza.

Net als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eerder aangaf, zei Conricus ook dat de gevechten langer zouden kunnen gaan duren: "We bevinden ons in de beginfase van onze reactie tegen militaire doelen in de Gazastrook. We zijn klaar voor de strijd." Conricus beschuldigde de Palestijnse kant ervan de aanslagen gedegen te hebben voorbereid.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz keurde mobilisatie van ongeveer 5.000 reservisten goed om de strijdkrachten te ondersteunen. Volgens de ARD- correspondenten Susanne Glass en Tim Assmann vergroot Israël het aantal troepen aan de grens met de Gazastrook. Verschillende konvooien zijn onderweg naar het zuiden.

Honderden mensen zijn  gewond geraakt tijdens de schermutselingen in Jeruzalem
Hamas, aan de andere kant, rechtvaardigde zijn spervuur van raketten op Israël door te stellen dat ze reageerden op de "misdaden en agressie tegen de heilige stad" door de "vijand Israël". De aanval zou als een "compenserende vergelding" gezien moeten worden. De afgelopen dagen waren er steeds geweldadiger confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen, waarbij honderden mensen gewond raakten. Aanleiding waren onder meer de dreigementen door de Israëlische autoriteiten om Palestijnse families in het district Sheikh Jarrah uit hun woningen te zetten en de afsluiten van de toegang tot de Tempelberg door de Israëlische politie. De Tempelberg is met zijn rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee de derde heiligste plaats in de islam. Vroeger stonden daar twee Joodse tempels, waarvan de laatste in het jaar 70 door de Romeinen werd verwoest. De Westelijke Muur is een overblijfsel van die verwoeste tempel en de heiligste plek voor de Joden.

De EU en de VS roepen op tot beëindiging van geweld
Zowel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken als de afgevaardigde van de EU voor Buitenlandse Zaken, Borrell, hebben opgeroepen om te stoppen met het geweld in het Midden-Oosten. VN-secretaris-generaal Guterres drong aan op "maximale terughoudendheid". De buurlanden van Israël hebben ook hun bezorgdheid geuit.

De EU en de VS hebben de recente raketaanvallen op Israël veroordeeld en opgeroepen tot onmiddellijke beëindiging van het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De lancering van raketten vanuit de Gazastrook op de burgerbevolking in Israël is volkomen onaanvaardbaar en voedt de escalatiedynamiek, bekritiseerde  EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Josep Borrell. Alle verantwoordelijken hebben nu de verantwoordelijkheid om op te treden tegen extremisten. Het vermijden van nog meer burgerslachtoffers moet een prioriteit zijn.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak ook zijn "diepe bezorgdheid" uit over de raketaanvallen vanuit het kustgebied dat wordt geregeerd door de islamitische Hamas. "Zelfs als alle partijen maatregelen (moeten) nemen om te de-escaleren, heeft Israël natuurlijk het recht om zijn volk en grondgebied tegen deze aanvallen te beschermen." Uiteindelijk moeten zowel Palestijnen als Israëli's  beiden meewerken om de spanningen te helpen verminderen. De woordvoerder van Blinken noemde de aanvallen een "onaanvaardbare escalatie".

Arabische landen eisen einde van "aanslagen"
Alle zes Arabische landen die diplomatieke betrekkingen onderhouden met Israël - Egypte, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan - veroordeelden het Israëlische gedrag. Turkije riep ook op tot beëindiging van het conflict. Israël moet stoppen met het aanvallen van Palestijnen in Jeruzalem, zei regeringswoordvoerder Ibrahim Kalin. Duizenden mensen gingen de straat op in Istanbul  om te demonstreren tegen het Israëlische harde optreden.