Wild zwijn valt gezin aan op Hoge Veluwe: 'Rennen! Rennen!'

Een gewond wild zwijn heeft op de Hoge Veluwe een gezin en enkele natuurtoezichthouders aangevallen. Een van hen raakte gewond door de vlijmscherpe slagtanden van het dier. Meer hierover in het AD.

Het incident vond plaats op afgelopen vrijdagavond in het nationaal park, volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVvN). Het gezin moet angstige moment hebben doorgemaakt. Wat begon als een gezellig uitje met het hele gezin, leek uit te lopen op een nachtmerrie. Wout Baecke (40) maakte met zijn vrouw, drie kinderen én een buurjongetje een wandeling door het park. Toen ze even pauzeerden om een wild zwijn te filmen, ging het helemaal mis. Twee parkwachters vroegen het gezelschap gezin afstand te houden van het zwijn.

Toen er ineens ‘rennen, rennen!’ werd geroepen door de parkwachters, rende het gezin direkt weg. De KNVvN: "Als Baecke over zijn schouder kijkt, ziet hij dat het zwijn ineens heel dichtbij is en zijn zoontje aantikt, waardoor die opzij valt. Baecke bedenkt zich geen seconde, draait om en sleept het kind mee terug de heuvel op.’’

Het lukte om te ontsnappen aan aan de scherpe slagtanden van het dier. Maar het gevaar was nog niet geweken. De parkwachters probeerden het boze dier af te leiden, maar één van hen, ook jachtopziener, verloor zijn evenwicht op het terrein. Waardoor het zwijn de kans kreeg om hem aan te vallen. Schieten op het zwijn was toen geen optie, vanwege de aanwezigheid van mensen. 

De parkwachter wist het dier van zich af te houden en kon overeind komen. Hierop liep het zwijn weer dreigend op hem af. "Toen heb ik ’m in zijn nek geschoten en was hij dood.”

Het dier werd onderzocht, de parkwachters constateerden dat het dier ‘ontstoken verwondingen had’. Dat verklaart het agressieve gedrag van het dier.