Rutte onthult plannen voor open bestuursstijl bij Nieuwsuur

Al enige tijd heeft Mark Rutte het over plannen voor een nieuwe open bestuursstijl die leidend zouden moeten zijn voor de komende jaren. Na de problemen met de toeslagenaffaire en de kritiek over de gesloten politieke verhoudingen tussen regering en parlement zou de nieuwe regeerperiode in het teken van 'macht en tegenmacht' moeten staan, zoals CDA'er Pieter Omtzigt het eerder omschreef.

In een poging politiek te overleven zal Rutte vanavond zijn ideeën op dit gebied presenteren en daarmee zal het ook ongetwijfeld zijn inzet zijn voor de komende formatie. "Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte heeft de afgelopen periode nagedacht over zijn eigen functioneren, en wat hieraan moet veranderen mocht hij premier blijven. Hoe wil hij bijdragen aan een open bestuursstijl en meer dualisme? En vooral: hoe hoopt hij het verloren vertrouwen van de Tweede Kamer terug te winnen? Vanavond schuift hij bij ons aan in de studio om erover te praten", zo laat Nieuwsuur weten.

Aanstaande woensdag is het volgende debat over de formatie en dan zal snel genoeg blijken of de nieuwe plannen genoeg ruimte bieden voor een mogelijk nieuw kabinet Rutte.

Rutte onthult plannen voor open bestuursstijl bij Nieuwsuur (WikiCommons/Government of Netherlands)
Rutte onthult plannen voor open bestuursstijl bij Nieuwsuur (WikiCommons/Government of Netherlands)