Rechtzaak "Agent Orange" tegen Monsanto en Dow Chemical afgewezen in Franse rechtbank

Een Franse rechtbank heeft maandag een zaak afgewezen van een oudere Frans-Vietnamese vrouw tegen verschillende agrochemische bedrijven, waaronder Monsanto en Dow Chemical, over het gebruik door het Amerikaanse leger van Agent Orange tijdens de oorlog in Vietnam. 

Agent Orange was de codenaam voor een ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog veelvuldig werd ingezet. De codenaam sloeg op de oranje band die om de containers zat waarin de Agent Orange opgeslagen was.

De rechtbank in de Parijse voorstad Evry oordeelde dat het volgens de wet niet bevoegd is om te oordelen over een zaak met betrekking tot de oorlogshandelingen van de Amerikaanse regering.

Tran To Nga, geboren in 1942 in wat toen Frans Indochina was, beschuldigde de chemische bedrijven ervan haar en anderen ernstige schade te hebben toegebracht door Agent Orange te verkopen aan de Amerikaanse regering, die de giftige chemische stof als ontbladeringsmiddel met een verwoestend effect in de oorlog met Vietnam te gebruiken. De 79-jarige klager, die toendertijd als journaliste verslag deed van de Vietnamoorlog (1955-1975), beschuldigde de bedrijven ook van het veroorzaken van milieuschade.

Door de zaak af te wijzen, steunde de rechtbank de bewering van de bedrijven dat ze handelden "in opdracht" van de Amerikaanse regering, die betrokken was bij een "soevereine daad".

Actiegroepen schatten dat vier miljoen mensen in Vietnam, Laos en Cambodja zijn blootgesteld aan de 76 miljoen liter (20 miljoen gallons) Agent Orange die door Amerikaanse troepen werd gespoten om bodembedekkers en voedselbronnen te vernietigen in de strijd met communistische Noord-Vietnamese troepen tussen 1962 en 1971.

Vietnam wijst het gebruik van Agent Orange aan als oorzaak van ernstige geboorteafwijkingen bij 150.000 kinderen.

Tot dusver hebben alleen militaire veteranen - uit de Verenigde Staten, Australië en Korea - compensatie ontvangen voor de gevolgen van blootstelling aan het zeer giftige chemische ontbladeringsmiddel.

De Duitse chemicaliëngigant Bayer, die nu eigenaar is van Monsanto, en de andere beschuldigde bedrijven voerden aan dat ze niet verantwoordelijk konden worden gehouden voor de toepassing van hun product door het Amerikaanse leger.

De advocaten van Tran voerden aan dat de bedrijven hadden moeten weigeren om het Amerikaanse leger van Agent Orange te voorzien.

Agent Orange vernietigde planten, vervuilde de grond en vergiftigde dieren, veroorzaakte kanker en misvormingen bij mensen en viel het immuunsysteem van mensen aan, zeggen actiegroepen.

Tran To Nga lijdt aan diabetes type 2 en een uiterst zeldzame insuline-allergie, die volgens haar symptomen waren van blootstelling aan Agent Orange. Ze vertelde ook dat ze tweemaal tuberculose heeft gehad en kanker kreeg, en dat een van haar dochters stierf aan een misvormd hart. "Ik vecht niet voor mezelf, maar voor mijn kinderen en de miljoenen slachtoffers".

Ze spande de rechtszaak aan in 2014 met de steun van verschillende actiegroepen die hoopten er een historisch geval van "ecocide" van te maken