NBA: Westbrook evenaart stokoud record

In de NBA heeft Russell Westbrook afgelopen nacht geschiedenis geschreven. De 32-jarige guard van de Washington Wizards kwam in de met 133 - 132 gewonnen wedstrijd tegen de Indiana Pacers tot 33 punten, 19 rebounds en 15 assists. Het was de 181e keer dat de point guard dubbele cijfers noteerde in drie verschillende statistische categorieën, een zogeheten 'triple double'. Hij evenaarde met zijn prestatie het aantal van Oscar Robertson, die een halve eeuw geleden tot hetzelfde aantal kwam; een record dat lange tijd als onaantastbaar werd beschouwd.

Oscar Robertson, 'The Big O', speelde in een ander tijdperk. In de jaren '60 was hij lang voor zijn positie, 1 meter 96, en hij was het prototype van de atletische spelverdeler in een tijdperk waarin er op het veld nog nauwelijks werd gesprongen. Wel werd er in zijn tijd in een hoog tempo gespeeld. Er werd veel geschoten, maar ook veel gemist. Hierdoor waren er veel rebounds beschikbaar, vooral voor de grote mannen op het veld; de centers. Ook werd er bijzonder veel gescoord in die tijd. Sommige records lijken voor altijd onaantastbaar: Wilt Chamberlain scoorde ooit 100 punten in één wedstrijd, pakte ooit 55 rebounds en haalde een seizoensgemiddelde van 50,4 punten per wedstrijd.

Ook Robertsons record aan triple doubles leek voor altijd stand te houden. Magic Johnson, één van de allergrootsten ooit die in vrijwel elke wedstrijd de dubbele cijfers haalde in punten en assists bleef steken op 138. In de jaren '90 werd de sport fysieker, er werd langzamer gespeeld en werd er minder gepasst en gescoord. Triple doubles werden een zeldzaamheid en alleen Jason Kidd wist met enige regelmaat dit kunststukje te leveren.

De afgelopen tien jaar maakte de sport echter een revolutie door. Strategie werd meer bepaald door anayltici op basis van data en minder door conservatieve geesten die al decennia in de sport rondliepen. Mensen die de film Moneyball hebben gezien, zullen begrijpen wat er wordt bedoeld. De grote aanjager van de basketballrevolutie was Daryl Morey, manager bij de Houston Rockets, en zijn filosofie werd Moreyball genoemd. Het kwam er heel in het kort op neer dat een driepunter met een 40% kans om raak te gaan gemiddeld 1,2 punten oplevert en een tweepunter met 50% kans maar 1 punt. In rap tempo veranderde de sport. Teams streefden er naar om óf van afstand te schieten, óf van heel dichtbij de basket, waar de kans op een score aanzienlijk hoger dan 50% is. Schoten van middellange afstand werden verguisd.

Deze revolutie had allerlei effecten. Eén daarvan is dat afstandschoten tot een ander soort rebounds leiden. Gemiste schoten stuiteren verder van de ring af en vallen buiten het terrein van de lange centers die vaak onder de basket staan. Ze komen vaker in handen van de kleinere guards die daardoor makkelijker de dubbele cijfers in rebounds kunen halen. Het aantal triple doubles in de NBA stijgt de laatste jaren hard, net als het aantal driepunters dat in de league geschoten wordt. 

Dit doet allemaal niets af aan de prestatie van Russell Westbrook. De guard heeft dit seizoen gemiddeldes van 22 punten 11,6 rebounds en 11,5 assists. Kritiek dat het tegenwoordig makkelijk is, of dat hij geen winnaar zou zijn wuift hij weg. Als het makkelijk zou zijn, waarom doet niet iedereen dit?

Westbrooks teamgenoot, Bradley Beal, is in de race om de titel van topscorer te halen dit seizoen. Beal is dit jaar goed voor 31 punten per wedstrijd en staat vlak achter Steph Curry van de Golden State Warriors. Afgelopen nacht maakte Beal 50 punten, waarmee hij bijna Steph Curry wist te evenaren qua puntengemiddelde.

Curry kwam met de Warriors later op de dag in actie tegen de Oklahoma City Thunder. De Warriors strijden nog voor een plaats in de play-offs terwijl de Thunder de handdoek dit jaar al in de ring hebben gegooid. Het werd een eenzijdige wedstrijd. Na drie kwart stond het 106 - 67 en vanaf dat moment hield coach Kerr Steph Curry aan de kant. Het fenomeen was op dat moment al goed voor 49 punten, waaronder 11 driepunters. Er zijn 26 wedstrijden geweest waarin een speler elf driepunters scoorde. Twaalf van deze wedstrijden waren van Curry, waarvan vier dit seizoen en drie in de afgelopen maand. 

Met de overwinning behield Golden State de achtste plaats in het westen. Dit seizoen spelen de nummers 7 tot en met 10 van elke conference een paar knockout wedstrijden voor twee play-off plaatsen. Het lijkt erop dat één van deze wedstrijden tussen de Lakers en de Warriors zal zijn, een vooruitzicht waar door basketballiefhebbers reikhalzend wordt uitgekeken.