Taekwondoka Oogink naar Olympische Spelen, olympisch kampioen niet

Taekwondoka Reshmie Oogink heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokyo, vijf jaar nadat ze er in Rio de Janeiro ook al bij was. Op het Europese OKT in Bulgarije moest de 31-jarige Almelose aan de bak in de klasse boven 67 kilogram.

Oogink opende met een kwartfinale tegen de Noorse Eliza Haugen, die ze nipt won. Vervolgens stond Marlene Jahl te wachten en ook de Oostenrijkse moest er aan geloven in de beslissende wedstrijd - de twee winnende halvefinalisten in elke klasse plaatsten zich voor Tokyo.

Ondertussen waren er ook twee stunts te noteren, te beginnen bij de vrouwen tot 57 kilogram. Kimia Alizadeh won in 2016 olympisch brons, maar kampte daarna met veel blessureleed en vertrok uit Iran. Namens het vluchtelingenteam stond ze in de beslissende halve finales, maar de jonge Griekse Fani Tzeli was verrassend te sterk.

Bij de mannen boven 80 kilogram was de stunt nog veel groter. Geen enkele Noord-Macedonische atleet plaatste zich - in welke sport dan ook - voor de Spelen van 2012 en 2016, in het worstelen hadden ze er nu al één. Daar komt een tweede bij: Dejan Georgievski was in de beslissende wedstrijd te sterk voor de Azeri Radik Isayev, regerend en nu dus op zeker ook uittredend olympisch kampioen.

Andere Nederlanders in Sofia haalden het niet: Adil Belkadi (-58kg) ging er in de eerste ronde uit, net als Fahd Zaouia (-68kg) en Bodine Schoemakers (-57kg).