Opnieuw geweld op de Tempelberg te Jeruzalem

Het dreigen van Israël met huisuitzettingen van Palestijnen in een wijk in Jeruzalem leiden opnieuw tot hevige botsingen tussen Palestijnse jongeren en de politie. De Turkse president Erdogan zet de boel nog eens extra op scherp door zijn landgenoten en alle moslims op te jutten tegen Israël. De Tempelberg vormt het middelpunt van de onrust.

Voor de tweede nacht op rij braken er gewelddadige confrontaties uit tussen veiligheidstroepen en Palestijnen in Jeruzalem. Bij de botsingen op de Tempelberg (Al-Haram al-Sharif / The Noble Sanctuary) gebruikte de politie volgens berichten in de Israëlische media rubberen kogels, traangas en verdovingsgranaten tegen Palestijnen die met stenen gooiden. Volgens de krant "Haaretz" namen tienduizenden moslims deel aan het avondgebed in de Al-Aqsa-moskee aan het einde van de vastenmaand Ramadan. Volgens de Red Crescent Rescue Service zijn 64 Palestijnen gewond geraakt door politiegeweld, waaronder een aantal kinderen. Soortgelijke botsingen vonden plaats in Oost-Jeruzalem.

De Tempelberg met de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee is zowel de derde heiligste plaats voor de islam als van groot belang in het jodendom omdat er twee joodse tempels waren, waarvan de laatste in 70 door de Romeinen werd verwoest. De Westelijke Muur is een overblijfsel van die verwoeste tempel en de heiligste plek voor de Joden.

Spanningen in Ramadan
De situatie rond de oude stad en de wijk Sheikh Jarrah was zaterdagavond al geëscaleerd en het geweld hier concentreerde zich ook op het gebied van de Tempelberg. Er vielen toen meer dan 200 gewonden, de politie zei dat  er zo'n 12 agenten van de veiligheidstroepen bij actie gewond waren geraakt. De situatie op de Westelijke Jordaanoever en het oostelijke deel van Jeruzalem is gespannen sinds het begin van de islamitische vastenmaand Ramadan. Veel Palestijnen zijn boos omdat de Israëlische politie delen van de oude stad heeft afgezet om bijeenkomsten te voorkomen. Bovendien worden sommige Palestijnse gezinnen door de Israëlische autoriteiten met uitzetting bedreigd, wat de spanningen vergroot.

Honderden demonstranten verzamelden zich langs de grens met Israël in de Palestijnse Gazastrook. Militante Palestijnen zouden minstens één raket vanuit de Gazastrook op Israël hebben afgevuurd, die in de open lucht landde, kondigde het leger aan. Het bleef zaterdagavond stil op de Tempelberg, waar moslimgelovigen zonder incidenten baden nadat ze 's avonds het vasten hadden verbroken.

Erdogan roept op tot protest
Ondertussen bleef de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het conflict opjutten en beschreef hij Israël als een "terroristische staat". In Istanbul riep hij alle moslimstaten en de internationale gemeenschap op om effectieve maatregelen tegen Israël te nemen. "Het wrede Israël, de terreurstaat Israël, valt moslims in Jeruzalem genadeloos en immoreel aan."

Turkije heeft de VN, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en andere organisaties gevraagd actie te ondernemen. Voor de Israëlische ambassade in Ankara protesteerden honderden vrijdagavond tegen de acties van de veiligheidstroepen in Jeruzalem.