Da Costa wint in Monaco na fantastische actie, Frijns 2e en nieuwe WK-leider

In de straten van Monte Carlo is zaterdag de ePrix van Monaco in de Formule E afgewerkt. Het werd een erg lekkere wedstrijd, wat strijd betreft misschien wel één van de betere races in zeven jaar Formule E.

Kampioen Antonio Felix da Costa stond op poleposition, welgeteld 0,012 seconden voor Robin Frijns. Mitch Evans en Jean-Eric Vergne bleven in de superpole ook binnen zes honderdsten van een seconde van Da Costa en vertrokken zo vanaf de tweede startrij, voor Maximilian Günther en Oliver Rowland - Mercedes-coureurs Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries moesten het doen met de 15e en 24e startplek.

Bij de start bleven de eerste zes posities gelijk, halverwege het veld ging het fout met Alexander Sims en Jake Dennis in Loews. Dennis moest met schade naar binnen, Sims kon op de laatste plek verder. Na een paar ronden zat Frijns op het rechte stuk goed en bij het aanremmen voor Sainte-Dévote ging de Nederlander langs Da Costa naar de leiding.

Na een klein kwartier werd er achter Frijns hevig gevochten tussen Da Costa, Evans, Vergne en Günther, die de Attack Mode voor het eerst activeerden. Frijns deed dat iets later en werd gepasseerd door Da Costa, maar die pakte hij met diezelfde Attack Mode later weer terug. Günther kwam prima uit de eerste reeks van de eerste ronde Attack Mode, want de Duitser reed daarna op de derde plek.

Frijns pakte snel zijn tweede Attack Mode en ging gelijk weer terug naar de leiding, waardoor hij een gaatje kon gaan slaan richting Da Costa en Günther. Met nog een kwartier te gaan was de top van het veld klaar met de Attack Modes en voor Frijns pakte dat niet best uit: Da Costa pakte hem met behulp van de competitievervalsend Fan Boost, Evans ging met de Attack Mode aan beide heren voorbij.

Na een paar stevige minuten parkeerde René Rast zijn auto langs de kant: safety car. De herstart volgde en met anderhalve ronde te gaan viel De Vries stil, terwijl voorin volle bak geknokt werd. Evans verdedigde zijn leidende positie uit alle macht, maar in de laatste ronde ging Da Costa er bij de chicane na de tunnel met een fenomenale uitremactie voorbij. Frijns ging in de slotbochten ook nog langs Evans en werd tweede, waardoor hij de leiding in het WK overnam van De Vries.