FOK! Wat een weer: onweer, zon, warm en onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo beste mensen!  

Er ligt een actieve, maar zeer fraaie depressie ten westen van Ierland. En het is dit systeem dat ons morgen een warme dag gaat geven. Het zal ook bij deze éne dag blijven. Aan de voorzijde van dat lagedrukgebied komt er morgen een bel met warme lucht naar ons land gestroomd. Dat proces is nu al aan de gang.

Vandaag begon de dag in het noordoosten nog met zon, maar uiteindelijk is het ook daar gaan regenen. Vanmiddag regende het dan vrijwel overal. Dit was het warmtefront. In de loop van de middag werd het in het zuiden droog en klaarde het voorzichtig op. De temperatuur schoot direct omhoog,  want in Eindhoven liep het kwik al op tot bijna 18 graden. Ook in Zeeland en Limburg werd het al 16 tot 17 graden.

Inmiddels is de warme lucht tot halverwege het land gevorderd. Ook de opklaringen trekken nu noordwaarts. In de loop van de avond zal het dan overal droog moeten zijn. De opklaringen worden steeds breder, sterker nog het zal vrijwel helder worden. De minima liggen een stuk hoger dan de laatste tijd en liggen tussen de 8 en 12 graden. 

De warme lucht stroomt dan wel binnen, maar er onstaan ook gebieden met grote onstabiliteit. Het eerste gebied bereikt het zuidwesten in de vroege ochtend en trekt vervolgens in noordelijke richting. In deze luchtsoort kunnen zich enkele forse onweersbuien ontwikkelen. Er is daarbij kans op hagel en zware windstoten. Rond een uur of 9 bereiken de buien het midden van het land en tegen een uur of 12 moeten ze het noorden gaan verlaten. Het gaat dus vrij rap, maar het kan even flink tekeer gaan. Ik denk eerlijk gezegd dat het oosten en zuidoosten grotendeels gespaard blijven van deze onweersgolf.

Het klaart vervolgens op en dan hebben we een zonnige en warme middag voor de boeg. Op Terschelling halen we de 18 graden, in Utrecht de 24 graden en in Brabant en Limburg de 26 graden. Dat zal even een ander gevoel zijn mensen! Er staat een matige zuidenwind. Het zal hierbij behoorlijk benauwd aanvoelen, want de lucht is vochtig. 

Ondertussen gaan zich nieuwe donderbuien boven Frankrijk ontwikkelen. Jawel, die hebben ons land als bestemming. Dit lijkt echter pas later in de avond te gaan gebeuren. Ook dit kunnen weer forse buien zijn. De exacte locatie is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt opnieuw een westelijk feestje te gaan worden. Maar je weet maar nooit natuurlijk. Daar kom ik morgen op terug.

Geniet er van morgen, de onweersliefhebbers van het onweer en de zon/warmte-liefhebbers daar weer van!  

Tjuus!  

Maan achter de wolken (Foto: Pukeko)
Het tweede de deel van de maan in Purmerend. Nu verstopt achter de wolken. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.