Kampong opnieuw te sterk voor Rotterdam en treft Bloemendaal in strijd om landstitel

Hockeyclubs Kampong en Bloemendaal gaan vanaf Hemelvaartsedag in een best of three uitmaken wie de landskampioen van de Hoofdklasse wordt. Na de 0-3 zege in het eerste duel, won Kampong zaterdag in Utrecht ook de tweede halve finale van Rotterdam met 1-0 door een treffer van Ties Ceulemans.

De Hoofdklasse Heren krijgt daarmee de verwachte en misschien ook wel gehoopte clash tussen de twee torenhoge favorieten. Beide teams bulken van de internationals en kwalificeerden zich ook als de nummers 1 en 2 in de reguliere competitie. De strijd der giganten begint donderdag op de Klapperboom in Utrecht.

Rotterdam had maar wat graag ook in die eindstrijd gestaan of in ieder geval zondag een derde wedstrijd in de halve finale gespeeld. Zwaar teleurgesteld zakten de witgroenen na het laatste fluitsignaal naar de grond. Er werd gevloekt, gescholden en met sticks gegooid. Alles hadden ze er zaterdag aan gedaan, nadat woensdag in eigen huis het eerste duel op een sof was uitgedraaid.

Edgar Davids-bril
Rotterdam moest het zaterdag opnemen tegen Kampong waar Jip Janssen de meest opvallende verschijning tussen de lijnen was getooid met een Edgar Davids-bril op. Het strafcornerkanon raakte in de thuiswedstrijd tegen Bloemendaal zwaar geblesseerd. Nadat een bal van de stick van Fuchs schoot, kreeg Janssen de bal vol op zijn linkeroog. Hij werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht waar de artsen vreesden voor zijn gezichtsvermogen. Janssen kreeg een week lang verplichte bedrust voorgeschreven en moest zittend slapen.

Het eerste playoff-duel zag Janssen donderdag nog thuis via de livestream op de bank, zaterdag had Roelant Oltmans weer een plekje voor de verdediger ingeruimd in de ploeg, die het moest stellen zonder de geblesseerden Robbert Kemperman, Silas Lagerman en Boet Phijffer. Good-old Philip Meulenbroek maakte daarom maar weer eens zijn opwachting.

Turbo’s
Al direct in de openingsfase werd duidelijk dat dit een andere wedstrijd zou worden dan donderdag. Toen was Kampong vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende ploeg. Nu was de strijd veel meer in evenwicht. Bij Rotterdam draaiden voorin Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers hun turbo’s vol open, strooide Hertzberger kwistig met passjes en zette Justen Blok achterin de lijnen uit.

Samen met de typische Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen instelling’ zorgde dat ervoor dat Kampong vol aan de bak moest. Dat is de Utrechts formatie, die bol staat van de internationals, wel toevertrouwd. Met name het ijzersterke duo Sander de Wijn en Lars Balk zorgde ervoor dat Kampong schade vrij de eerste fase door kwam en de thuisploeg daarna steeds beter in het spel kwam.

Kampong kreeg ook de eerste corner van de wedstrijd. Met Jip Janssen op de bank, mocht Martijn Havenga aanleggen. Zijn inzet werd eruit gelopen. Ook de tweede mogelijkheid was voor de thuisploeg. Jonas de Geus tikte de bal vanuit een lastige hoek naast.

Aan de andere kant zocht Rotterdam naar een gaatje, dat voor het eerst werd gevonden door Guus Jansen die een corner haalde. Ook bij de gasten zat met Hertzberger kanon nummer 1 op de bank. Hoedemakers legde daarom aan, maar Harte had weinig moeite met de lage inzet.

Wat volgde was een lekker fase waarin het spel op en neer golfde en voor elke meter werd gestreden. Zonder volle tribunes en een fijn zomer zonnetje ontbrak misschien buiten het de playoffs-sfeer, maar binnen de lijnen was het volop game on. Meer dan een slecht gestopte strafcorner voor Kampong leverde dat aan kansen verder niet op.

Spel golfde op en neer
In het tweede kwart ging er zo mogelijk nog een schep bovenop. Het spel golfde op en neer en nu creëerden beide ploegen wel kansen. Eerst tipte Hortentius de bal net naast het doel van Harte. Aan de andere kant keerde Derk Meijer een schot van Bjorn Kellerman.
De beste kans was voor Hoedemakers, die na een gave actie van Guus Jansen de bal voor het intikken had. De aanvaller leek echter zo van de kans te schrikken, dat hij vrij voor het doel volledig over de bal maaide. Bleef daardoor opmerkelijk genoeg 0-0 na twee kwarten.

Na de rust veranderde het spelbeeld. Waar in de eerste kwarten Rotterdam vaker de bal had, nam nu Kampong het heft stevig in handen. De ploeg van Albert-Kees Manenschijn werd teruggedrongen rond de eigen cirkel en kwam er nog slechts mondjesmaat uit. Elke potentiële counter werd er al snel uitgehaald, waarna de blauwe hockeymachine weer ten aanval trok richting het doel van Meijer. Tot veel kansen leidde dat offensief van Kampong genoeg niet. Bjorn Kellerman was in de cirkel bijzonder actief, maar de international ontbeerde wat geluk en raffinement voor het doel.

Fortuin
Er was uiteindelijk in het vierde kwart wat fortuin nodig om de ban te breken. De sterk spelende Lars Balk ramde de bal in de cirkel, Mats Gruter kreeg hem tegen zijn stick waarna de bal richting de lange hoek rolde. Daar gaf Ties Ceulemans de bal nog een laatste tik. Het was de vraag of dat voor of achter de lijn was, maar Ceulemans kreeg de treffer toegekend: 0-1.

Rotterdam probeerde het na die tegenvaller echt nog wel, maar Kampong gaf bijna niets meer weg. Een corner kregen de havenstedelingen nog. Maar in twee pogingen kwam Hertzberger niet tot een echte doelpoging waardoor de Kampong won. Rotterdam hield een EHL-ticket over aan de play-offs, de hockeyliefhebber krijgt van donderdag de clash der giganten om de landstitel.