Playoff-droom ten einde voor hdm na nederlaag in Den Bosch†

De playoff-droom van hockeyclub hdm is na twee duels ten einde. De ploeg van Ivar Knotschke toonde meer lef dan tijdens het eerste duel donderdag en kwam zelfs tot scoren, maar 19-voudig landskampioen Den Bosch was een maatje te groot (3-1).

Een bezoek aan het Zuiderpark, een aantal uren samen op het strand. Zo beleefde hdm de voorbereiding op het tweede duel met Den Bosch. Een teamdag, in aanloop naar misschien wel de belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis van de club. Mocht hdm immers wat willen, moest dat zaterdag gebeuren aan de Oosterplas.

Het was Danique van der Veerdonk die na een minuut of twintig roet gooide in de Haagse droom. De Limburgse verdedigster is normaal op de kopcirkel derde keuze (na Frédérique Matla en Ireen van den Assem – die net als donderdag niet in actie kwam) maar mocht aanleggen bij de vijfde strafcorner van de wedstrijd. Met succes: Van der Veerdonk pushte raak: 1-0. Haar eerste doelpunt van dit seizoen. En dat in de play-offs.

Hdm begon met lef. De strakke passing van laatste man Margot van Hecking Colenbrander en de bekeken backhand-ballen van aanvoerder Tessa Clasener zetten de Haagse spitsen een aantal keer gevaarlijk op Bossche helft, maar tot echte kansen kwam het niet. Een keer moest keepster Josine Koning in actie komen, toen A-junior Belen van den Broek mocht uithalen. De bal belandde op de plank, maar de sterk spelende jongeling vuurde haar schot buiten de cirkel af.

Daartegenover stonden vijf strafcorners voor rust. Vier keer mocht Matla aanleggen, maar de vijfde keer zat de international op de bank. Toen was daar Van der Veerdonk, met haar eerste van het seizoen.

Het was overleven voor hdm toen in het derde kwart Den Bosch schakelde naar een volgende versnelling. De Bossche storm ging pas liggen toen hdm gif toonde. Zoveel gif dat hdm gevaarlijk werd. Plots was daar zelfs de gelijkmaker. Mila Muyselaar schoot in een bomvolle Bossche cirkel met haar backhand schitterend raak in de lange hoek: 1-1. Daar was -ie dan voor hdm. Het eerste playoff-doelpunt ooit.

Hdm geloofde erin, de ploeg counterde nog gevaarlijk na een mislukte corner van Den Bosch en kreeg via die weg de kans op de voorsprong. Maar toen zette Lidewij Welten het op een lopen. Versnelde over haar favoriete linkerkant en vond met haar backhand de vrijstaande Joosje Burg. Zij tipte de thuisploeg op voorsprong (2-1).

Maar hdm gaf zich na die treffer niet gewonnen. Waar het donderdag in de slotfase Bossche doelpunten regende (0-4), rechtte het hdm van zaterdag haar rug. Toen acht minuten voor tijd hdm mocht aanleggen voor de eerste corner van de wedstrijd, was dat de kans op de gelijkmaker. Met Pien van Nes binnen de lijnen, waren alle Haagse ingrediënten aanwezig, maar de routinier pushte – te hoog – op Welten.

De beslissing viel vlak voor tijd, toen hdm met een groene kaart even in ondertal stond. Via Matla tipte Welten de 3-1 binnen. Daarmee beëindigde zij het sprookje van hdm. De playoff-droom is over voor ploeg van Knotschke. Maar het optreden deze zaterdag aan de Oosterplas was memorabel.