Twee strafballen van Stam brengen HC Amsterdam in finale

Hockeyclub SCHC is uitgeschakeld in de strijd om het landskampioenschap. Regerend landskampioen Amsterdam boekte zaterdag, na de winst van donderdag, ook in het eigen Wagener Stadion een zege. Twee rake strafballen van Lauren Stam leidden Amsterdam naar een 3-1 winst.

Aan het begin van de wedstrijd was het nog Stichtsche dat op voorsprong kwam. Dat gebeurde in de zestiende minuut, in een fase nadat beide teams een strafcorner hadden versierd, maar die allebei niet hadden verzilverd.

Aan de bal schoof verdediger Lauren Stam het middenveld in, toen ze onder druk werd gezet door Kyra Fortuin. Met overtuigingskracht snoepte zij de bal van Stam af, terwijl teamgenoot Yibbi Jansen meehielp door ook druk te zetten. Het was precies de power die SCHC afgelopen donderdag miste. Fortuin speelde de bal snel naar de op de rechterflank opkomende Famke Richardson, die een voorzet gaf. Bij de tweede paal stond talent Mette Winter, die de 0-1 binnentipte. Een prima goal van Stichtsche.

Vervolgens kende SCHC toch weer een dip. Het was Amsterdam dat vrijwel het hele tweede kwart domineerde. Via een schotkans van Lana Kalse was de 1-1 al dichtbij. Het was wachten op de gelijkmaker. In de 26ste minuut legde Marijn Veen de bal op een voet van SCHC, de tweede strafcorner voor Amsterdam. Waar de gedachten uitgingen naar een sleeppush van Lauren Stam, speelde Stam de bal terug op aangeefster Veen, die opdook bij de paal en de 1-1 maakte. Het was een bekende strafcornervariant, maar SCHC had er geen antwoord op.

Het derde kwart begon meteen weer met vuurwerk. Een backhandschot van Famke Richardson werd gestopt door keepster Anne Veenendaal. Amsterdam haalde de derde strafcorner en speelde een variant, doorzien door Anna de Geus, die de flats van Sabine Plönissen blokte. Het ging enige tijd gelijk op.

Nadat de Bilthovenaren hun tweede strafcorner foutief stopten, net als de eerste, was het Amsterdam dat de overhand nam. Noor de Baat had de 2-1 kunnen maken, maar schoot over. Even later vuurde Maria Verschoor een schot op goal. Suzanne Homma stond in het doel op de lijn en kreeg de bal op haar voeten. De arbitrage kende een strafbal toe.

Met een push in de rechterhoek stuurde Lauren Stam keepster Alexandra Heerbaart de verkeerde kant op. Halverwege het derde kwart betekende dat de 2-1 voor Amsterdam. Nu moest Stichtsche alles of niets gaan spelen.

Toen was het vervolgens toch Amsterdam dat via Ilse Kappelle de cirkel binnendrong en SCHC dat opnieuw een strafbal weggaf. Deze keer pushte Lauren Stam de bal in de linkerhoek. De 3-1 was een comfortabele voorsprong voor Amsterdam.

Michelle Fillet miste even later een kans op de 4-1. De laatste minuten slaagden de Bilthovenaren er niet in een comeback te forceren, waardoor Amsterdam komende week in de finale de kans krijgt de landstitel te verdedigen.