Formule 3-seizoen geopend met winst voor Smolyar

Op het circuit van Barcelona is zaterdagochtend het nieuwe seizoen in de Formule 3 van start gegaan. Dat gebeurde met de eerste van drie races, zaterdagmiddag volgt om 16.45 uur nog een tweede race, zondagochtend staat race drie op het programma.

De poleposition was voor de jonge Brit Jonny Edgar, twaalfde in de kwalificatie en in het nieuwe format van de Formule 3 betekent dat poleposition in race één. Aleksandr Smolyar stond naast hem, voor Caio Collet en David Schumacher.

De Noor Dennis Hauger was de snelste in de kwalificatie en moest dus als twaalfde vertrekken - het nieuwe format is niet geweldig - en op plek dertien stond Juan Manuel Correa, die zijn eerste race reed sinds hij in 2019 op Spa-Francorchamps betrokken was bij het dodelijke Formule 2-ongeval van Anthoine Hubert.

Edgar wist zijn leidende positie bij de start vast te houden, voor Smolyar, Collet en Clement Novalak, die Logan Sargeant en David Schumacher achter zich had. Smolyar opende snel de aanval en met succes, de leiding ging naar de Rus.

Na een handvol ronden opende Collet de aanval op Edgar, maar dat pakt niet best uit: Edgar verdedigde goed en Collet werd gepasseerd door Novalak. De Fransman begon druk te zetten en na een paar ronden nam hij de tweede plek over van Red Bull-junior Edgar.

Ook Sargeant ging voorbij Edgar, waarna Oliver Rasmussen in het achterveld de grindbak in reed en de safety car de baan op bracht. Die ging er niet meer op tijd af om nog een potje te racen en dus was de zege binnen voor Smolyar, met Novalak en Collet ook op het podium.

Tijmen van der Helm reed ook mee en werd 21e.