Meer dan 200 gewonden bij confrontatie Palestijnen en Israelische politie bij Al-Aqsa-Moskee

Minstens 203 mensen zijn gisteren gewond geraakt tijdens schermutselingen tussen Palestijnse gelovigen en de Israëlische politie op het Al-Aqsa-moskee.

Het geweld op de voor zowel moslims en joden belangrijkste heilige plaats, is een escalatie van wekenlang geweld in Jeruzalem.

De hulpdienst van de Palestijnse Rode Halve Maan zei dat 136 mensen gewond raakten nabij de moskee en op overige plaatsen in Jeruzalem, hiervan zijn 83 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen.

De hulpdienst gaf aan dat de meeste mensen gewond waren geraakt doordat ze in hun gezicht waren geraakt door met rubber beklede kogels en granaatscherven van verdovingsgranaten. Israël zei dat zes politieagenten gewond raakten bij de ongeregeldheden.

Eerder op de vrijdag schoten Israëlische troepen drie Palestijnen neer, waarvan er twee overleden aan hun verwondingen, nadat de mannen het vuur hadden geopend op een basis van de Israëlische paramilitaire grenspolitie op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het was de laatste fatale schietpartij in een reeks dodelijke confrontaties gedurende de islamitische heilige maand Ramadan.

De spanningen zijn de afgelopen weken enorm gestegen in Oost-Jeruzalem, dat wordt opgeëist door zowel Israël als de Palestijnen.

Aan het begin van de islamitische heilige maand Ramadan blokkeerde Israël een populaire ontmoetingsplek waar Palestijnen graag socialiseren en chillen na een dag vasten in de Ramadan. Dit veroorzaakte gedurende twee weken opstootjes voordat Israël besloot de blokkades weer op te heffen voor de Palestijnen.

De afgelopen dagen zijn de botsingen hervat nadat Israël had gedreigd tientallen Palestijnen te verdrijven uit de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem.

De Verenigde Staten zeiden dat ze "diep bezorgd waren" over de verhoogde spanningen en riepen alle partijen op tot kalmte.