Groningers woedend over voorstel NAM om slechts vijftig huizen te versterken

Niet de geschatte 26.000 maar slechts vijftig huizen hoeven nog maar te worden versterkt in het aardbevingsgebied. De uitspraak van NAM-directeur Johan Atema maakt Groningers woedend. "We worden weer neergezet als profiteurs”, klinkt het verontwaardigd. Meer hierover in de Gelderlander.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) boorde tientallen jaren in Groningen naar gas waardoor er de laatste jaren geregeld aardbevingen zijn ontstaan waardoor duizenden huizen beschadigingen aan de constructie hebben opgelopen. De topman van het bedrijf, Johan Atema, laat in een interview met NRC Handelsblad weten dat de NAM niet ‘alles betaalt wat de overheid belooft’. Hun intentie is om de Groningers ‘ruimhartig te compenseren’, maar er zijn volgens Atema onredelijke verwachtingen gewekt bij omwonenden. Ook zijn er volgens de topman onterechte claims binnen uit gebieden die niet eens in het bevingsgebied liggen.

Het kabinet heeft vandaag laten weten om zo nodig via de rechter af te dwingen dat de NAM alle aardbevingsschade vergoedt die de gedupeerde Groningers bij het bedrijf claimen. Dat melden de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken in een reactie op uitspraken van NAM-topman Johan Atema in het NRC.