Negen ziekenhuizen kunnen geen tijdige kritieke planbare zorg uitvoeren

Negen ziekenhuizen zijn op dit moment niet in staat om alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet worden gegeven om verdere gezondheidsschade te voorkomen, nog op tijd te geven door de coronacrisis. Ruim de helft van alle ziekenhuizen, 51 procent, moet dergelijke zorg uitstellen. Operaties die daar op de agenda staan worden soms een of twee weken later uitgevoerd dan gepland, maar vinden dan nog wel binnen genoemde zes weken plaats. Zo meldt Skipr.

Vorige week schoof nog 49 procent van de ziekenhuizen dit soort zorg door naar latere, maar niet al te late tijdstippen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit, de NZa. Dat negen ziekenhuizen niet altijd meer op tijd kunnen zijn, betekent volgens de autoriteit niet dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. “Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen.”

De planbare zorg (zoals knie-, heup- of staaroperaties) kan in 35 procent van de ziekenhuizen helemaal niet plaatsvinden. De overige ziekenhuizen kunnen dit soort ingrepen nog wel deels op tijd verrichten. Er is momenteel geen probleem met de acute en semi-acute zorg, deze kan nog steeds overal altijd worden verleend.