“Comitť 4 en 5 mei schoffeert Nederlandse slachtoffers IndiŽ”

Het Comité 4 en 5 mei schoffeert Nederlandse slachtoffers uit het voormalig Nederlands-Indië, door de afgelopen Nationale Dodenherdenking een Indonesisch invulling te geven. Dat schrijft Micha’el Lentze, bestuurslid van Federatie Indische Nederlanders (FIN), vandaag bij The Post Online (TPO).

“Dodenherdenking is altijd een zeer beladen moment. Zeker voor Indische Nederlanders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog, binnen en buiten de jappenkampen, zwaar hebben geleden onder Japanse terreur. Voor Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië betekende de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 geen einde aan oorlog. Vrijwel direct volgde de bloedige Bersiap, waarin naar schatting 5 tot 30.000 (Indische) Nederlanders, vanwege hun Nederlandse en Europese afkomst, door Indonesiërs op gruwelijke wijze zijn gemarteld, verkracht en vermoord. 4 mei geeft – net als de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus – daarom veel betrokkenen een dubbel gevoel” schrijft Lentze.

“Helaas blijkt het Comité 4 en 5 mei Oost-Indisch doof voor die gevoeligheden. Indische slachtoffers en hun nabestaanden zijn deze editie ongegeneerd op hun ziel getrapt”. Lentze refereert daarmee onder andere aan twee kransleggers die de Bersiap ontkennen door – niet Indonesiërs, maar – 'het Nederlandse kolonialisme' verantwoordelijk te houden voor de gruwelijkheden en de krans voor Nederlandse burgerslachtoffers in Azië uitsluitend voor Indonesiërs neerlegden. “En zo werd 4 mei, dat voor Indisch Nederland heilige waarde heeft, vanwege ‘vernieuwing’ en ‘diversiteit’ een politiek spektakel. Dat het Comité deze weg is ingeslagen is onbegrijpelijk en buitengewoon grievend jegens alle Nederlandse slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië” schrijft Lentze.