Bokser Lara pakt wereldtitel met knockout, zwaargewichten Ruiz en Parker winnen

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want er werd behoorlijk geknokt. Met name in Manchester en in het Amerikaanse Carson was het raak, met op beide locaties strijd om wereldtitels én een zwaargewichtgevecht.

Dereck Chisora (32-10) - Joseph Parker (28-2)
Zwaargewichten Chisora en Parker zouden elkaar in 2019 treffen, maar nadat Parker door een spin werd gebeten kon dat geen doorgang vinden. Inmiddels zijn we een pandemie en wat gevechten verder en in Manchester kon dan toch gevochten worden tussen de Britse veteraan en de oud-wereldkampioen.

Een zware rechter stuurde Parker na zeven seconden al naar ht canvas, maar vervolgens kwam hij steeds beter in het gevecht. Chisora's voordeel ebte alsmaar verder weg en na een prima gevecht, met de WBO Inter-Contintental-titel als inzet, wezen twee van de drie juryleden Parker aan als winnaar.

Dmitry Bivol (17-0) - Craig Richards (16-1)
Bivol verdedigde sinds 2017 al zes keer de WBA-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg), Richards mocht een poging wagen in zijn eerste gevecht tegen een niet-Brit. Hij hield zich opmerkelijk goed staande, maar na twaalf ronden bleek dat Bivol de jury toch wat meer had kunnen overtuigen: hij won voor de vijfde keer op rij met een unanimous decision, hoewel twee juryleden het met 115-113 en 115-114 nog spannend maakten.

James Tennyson (28-3) - Jovanni Straffon (23-3)
Tennyson en Straffon vochten om de IBO-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg), die al sinds 2018 vacant was. Tennyson was de favoriet, maar zijn Mexicaanse opponent bleek verrassend een maat te groot: hij mepte de Noord-Ier naar het canvas, waarna The Assassin hevig stond te wiebelen en de scheidsrechter er een einde aan maakte, met Straffon als verrassende wereldkampioen.

Katie Taylor (17-0) - Natasha Jonas (9-1)
Er is één absolute koningin in het lichtgewicht bij de vrouwen: Taylor won in 2017 de WBA-wereldtitel, pakte er in 2018 de IBF-titel bij, een jaar later gevolgd door de WBO-titel én - tegen Delfine Persoon - de titels bij de WBC en The Ring. Vorig jaar verdedigde ze alle vijf titels twee keer met succes, de Britse Natasha Jonas mocht nu een poging wagen.

Jonas wist verrassend goed met Taylor mee te gaan en pakte zowaar een paar ronden mee. De Ierse voormalig olympisch kampioene was uiteindelijk wel iets beter, maar de jury maakte het spannend: 96-94 en twee keer 96-95, maar wel in het voordeel van Taylor.

Chris Eubank Jr (29-2) - Marcus Morrison (23-3)
Na zijn nederlaag in een groot wereldtitelgevecht tegen George Groves in 2018 is Eubank op de weg terug, met één zege in 2018 en twee in 2019. Het duurde even tot hij de ring weer in kon, maar tegen Morrison liet hij zien in goede vorm te verkeren: na tien ronden werd hij unaniem en vrij ruim tot winnaar uitgeroepen.

Andy Ruiz (33-2) - Chris Arreola (38-6)
Met een flinke bak kilo's minder kwam Ruiz voor het eerst weer de ring in sinds zijn memorabele tweeluik met Anthony Joshua in 2019, waarbij hij vier wereldtitels in het zwaargewicht won (juni) en verloor (december). Arreola verloor in 2016 van Deontay Wilder in zijn tweede poging om de WBC-wereldtitel te pakken, sinds een nederlaag tegen Adam Kownacki in augustus 2019 had hij niet meer gevochten.

In Carson klapten de twee zwaargewichten er flink op, waarbij Ruiz in de tweede ronde zelfs even neer ging. Hij kwam wel terug en nam de touwtjes langzaam maar zeker steeds meer in handen, waarna Arreola alsmaar minder in te brengen had. Een knockout kwam er niet, maar na twaalf ronden was de jury duidelijk: een unanieme en uiterst ruime zege voor Ruiz, die zo een kans mag krijgen om te vechten voor de WBA-wereldtitel, nu nog in Joshua's bezit.

Erislandy Lara (27-3) - Thomas Lamanna (30-4)
Lara won de WBA-wereldtitel in het lichtmiddengewicht in 2019 van Ramon Alvarez en verdedigde die vorig jaar tegen Greg Vendetti, nu had de indrukwekkende Cubaan een nieuw doel: de WBA-wereldtitel in het middengewicht. Die was vacant, nadat Ryota Murata gepromoveerd werd, en Lara mocht strijden met Thomas LaManna. Dat viel kort samen te vatten: na een dikke minuut haalde Lara met een snoeiharde linker uit op de slaap van LaManna, waarmee het gevecht voorbij was.