HC Den Bosch leert hdm harde les bij debuut in play-offs

De dames van hdm hebben tijdens hun debuut in de play-offs niet kunnen stunten tegen Den Bosch. De Brabanders leerden in de eerste halve finale in de Hoofklasse Dames de Haagse formatie de harde lessen van de play-offs: 0-4.

Speelster van de wedstrijd was Frédérique Matla. De topscorer van de reguliere competitie nam drie Bossche treffers voor haar rekening: twee strafcorners en een strafbal. In de slotfase bepaalde Noor Omrani de eindstand op 0-4.

Als Den Bosch donderdagavond het vizier ook maar iets scherper had gehad, was het debuut van hdm op een ware strafexpeditie uitgelopen. Nu bleef hdm, de nummer vier van de reguliere competitie, die afstraffing bespaard. De ploeg van coach Ivar Knötschke, dat zo verrassend goed voor de dag kwam in de competitie en zelfs een keer in en tegen Den Bosch won, zal nog enige hoop koesteren voor de tweede halve finale zaterdag in het stadion aan de Oosterplas.

Spandoeken
Dat hdm een moeilijke avond tegemoet ging, was al snel duidelijk. Ondanks dat de hekken in Den Haag als stille steunbetuiging vol met spandoeken hingen, moest de Haagse keepster Julia Remmerswaal al na twee minuten handelend optreden. Lidewij Welten stormde na een doorstuiterbal op de keepster van hdm af, maar de doelvrouw pareerde het schot van de international. Welkom in de play-offs, moet Knötschke vanuit de dug-out gedacht hebben.

De thuisploeg rechtte de rug en kreeg twee minuten later zowaar een nog grotere kans. Margot van Hecking Colebrander stuurde Pien van Nes met een scoop de diepte in. Prompt stond de aanvoerder van hdm oog-in-oog met Den Bosch goalie Josine Koning. Van Nes koos voor een flats. Een actie die te lang duurde, want voordat ze de bal raakte, werd die al afgesnoept door een Bossche verdedigster.

Het eerste playoff-duel ooit voor hdm kende daarmee een vlammende start. Niet alleen voor de thuisploeg, ook voor Den Bosch. Na een minuut of tien kreeg Van Hecking Colebrander de bal in eigen cirkel ietwat ongelukkig op haar voet: strafcorner dus. Daar hebben ze in het Brabantse kamp – zeker bij het ontbreken van de geblesseerde Ireen van den Assem – Frédérique Matla voor. De push van de spits van Oranje werd er echter goed uitgelopen door de Haagse defensie.

Strafcornerregen Den Bosch
Den Bosch, de nummer 1 van de reguliere competitie, had aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan niet geheel onverwacht het betere van het spel. Vroeg in het tweede kwart versierde Joosje Burg de tweede Bossche strafcorner. Opnieuw stond Matla klaar op kopcirkel, dit keer was haar poging een prooi voor Remmerswaal. De Brabantse storm in de eerste helft was nog niet gaan liggen. Net als in het competitieduel in den Haag (0-2 winst Den Bosch) versierde de ploeg van Raoul Ehren de ene na de andere strafcorner.

In die bewuste wedstrijd in oktober maakte Matla overigens haar eerste twee strafcornerdoelpunten van het seizoen. Opvallend, want dat was pas in de negende (!) speelronde. Ook donderdagavond in de eerste halve finale liep de Bossche corner allesbehalve lekker. Matla kwam bij de derde strafcorner niet eens aan pushen toe door een stopfout. Bij haar vierde poging redde hdm-keepster Remmerswaal met kunst- en vliegwerk. Nummer vijf ging naast.

Strafcorners pushen, dat kan Van Nes beter dit seizoen. De captain van hdm pushte dit seizoen in de reguliere competitie elf keer raak. Matla deed dat acht keer. Veelbelovend was het moment een minuut voor rust, toen hdm eindelijk ook eens mocht aanleggen. Helaas voor hdm zat Van Nes op de bank, waardoor Jip Dicke het mocht proberen. Haar push werd gekeerd door Den Bosch-keepster Koning. Op slag van rust kreeg Matla een nieuwe kans, maar weer kwam zij door een stopfout niet aan pushen toe. Ze werd er moedeloos van.

Spoedoverleg
In de rust was er even spoedoverleg tussen Van der Assem en Matla. Corners werden namelijk genoeg gecreëerd, ze werden alleen niet verzilverd. Hoe vaker Matla mocht aanleggen, hoe dringender de vraag werd waarom de international niet voor een variant koos?

Matla wilde daar niets van weten en bleef ook bij haar zevende poging op kopcirkel stoïcijns doorpushen. En terecht, zo bleek. Met een strakke lage push verschalkte zij keeper Remmerswaal: 0-1. De ban was gebroken en daarna ging het hard in Den Haag waar Den Bosch snel korte metten maakte met de thuisploeg.

Eerst maakte Matla vanaf de stafbalstip de 0-2, nadat een speelster van hdm de bal met haar hoofd uit het doel had gewerkt. Een strafbal die overigens niet al te best werd genomen door de Oranje-spits, maar niettemin tergend langzaam in de hoek rolde naast de grabbelende Remmerswaal.

Hdm probeerde met de moed ter wanhoop aan te vallen, maar kwam de middellijn amper meer over. Den Bosch ging ondertussen door met het halen van corners. Nummer 9 was opnieuw een prooi voor Matla, die via een hdm-stick de bal in het net legde: 0-3. In de slotfase bepaalde Omrani de eindstand op 0-4 en was het voor hdm duidelijk dat goed presteren in de competitie heel wat anders is dan succesvol zijn in de play-offs. Een harde les die de Haagse formatie zaterdag in haar bagage meeneemt naar Den Bosch.