Games maken met Gamestudio voor de Nintendo Switch

Nintendo heeft Gamestudio aangekondigd , dat op 11 juni exclusief wordt uitgebracht voor de Nintendo Switch. Met deze nieuwe software, die in Europa wordt uitgebracht in de Nintendo eShop, kan iedereen games maken en delen.

Met behulp van kleurrijke wezentjes, de zogenaamde knopixen, kan iedereen leren hoe je je eigen game moet maken. Knopixen zijn wezentjes met sterke persoonlijkheden en helpen je bij het maken van je games. In Gamestudio zijn er talloze knopixen te vinden, elke met unieke functies. Je leert gaandeweg hoe je games kunt maken door knopixen op allerlei manieren met elkaar te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld een mensachtig personage maken en er met de bewegingsstick mee rondlopen door een stick-knopix te verbinden met een poppetje-knopix. Je leert de basics van het programmeren van games dus op een intuïtieve manier. Je kunt ook allerlei soorten videogames maken, van zijwaarts bewegende platformgames en kart-racers tot spectaculaire alienshooters.

Via interactieve lessen leer je de basis van het visuele programmeren, zonder dat je enige ervaring nodig hebt. Tussendoor zijn er checkpoints te vinden waarbij je kennis op de proef wordt gesteld in puzzels of opdrachten. In de stand 'Vrij programmeren' kun je je eigen ideeën tot leven wekken door alles wat je hebt geleerd in de praktijk toe te passen. Met een simpele druk op de knop kun je wisselen tussen het programmeerscherm en gamescherm, zodat je je creatie meteen kunt uitproberen om te zien hoe het speelt.

Om inspiratie op te doen kun je games uitwisselen met vrienden en familie via het internet of een lokale draadloze verbinding. Zo kun je niet alleen je eigen creaties tentoonspreiden, maar ook games van andere spelers bekijken. Je kunt in games die door andere spelers zijn geüpload zelfs terug naar de stand Vrij programmeren om ze te bestuderen en nieuwe dingen te leren.

Je kunt Gamestudio spelen met een Joy-Con-controller, een Nintendo Switch-Pro-controller of een Nintendo Switch Lite, maar je kunt ook games maken door een compatibele muis aan te sluiten op de USB-port van de Nintendo Switch-houder. Dat is wellicht handiger voor mensen die het met een muis makkelijker vinden om door de software te navigeren.

Gamestudio wordt op 11 juni exclusief in de Nintendo eShop uitgebracht, en zal verkrijgbaar zijn voor € 29,99.