Boer spot Goudjakhals tijdens het poten van aardappelen

Akkerbouwer Jan Kolhorn uit Uithuizermeeden keek dinsdagmiddag verbaasd op toen hij aardappelenaan het poten was. Op zijn akker zag hij een onbekend dier, wat na navraag bij experts een goudjakhals bleek te zijn. Dat meldt RTV Noord. Kolhorn vertelt de omroep dat hij het dier nog net kon filmen. ‘Ik had het geluk dat ik er recht op af reed, zo kon ik hem goed zien. Ik dacht dat eerst dat het een vos was, maar daarvoor was hij te groot.’ Meer hierover in DvhN.

De goudjakhals of gewone jakhals (Canis aureus), is een middelgrote hondachtige uit het geslacht Canis. Ondanks zijn naam is hij waarschijnlijk niet zeer nauw verwant aan de zadeljakhals en de gestreepte jakhals, maar staat hij dichter bij de iets forsere coyote en de veel grotere wolf. Hoewel de goudjakhals oorspronkelijk vooral in Oost-Europa voorkwam, laat hij zich als zwerfgast ook in Nederland en onder andere Duitsland en Denemarken zien. De goudjakhals heeft een kop-romplengte van 65 tot 105 centimeter en een staartlengte van 18 tot 27 centimeter. Het gewicht is 6 tot 15 kg, en de schouderhoogte is ongeveer vijftig centimeter. Vrouwtjes zijn meestal kleiner dan mannetjes.

De goudjakhals is een allesetende opportunist. Hij jaagt op kleine zoogdieren (vooral knaagdieren, zoals woelmuizen, ratten en konijnen, en kleine hoefdieren, zoals hertenkalfjes en kleine gazellen), kleine vogels, vissen, amfibieën en insecten, maar hij eet ook afval en aas en plantaardig voedsel als druiven, bessen en andere vruchten, evenals bloembollen en kalebassen.