Extinction Rebellion bestaat ook nog

Leden van de milieuvriendelijke activistengroep Extinction Rebellion zullen zich vrijdag bij hun denkbeeldige werkgever ziekmelden om weer eens een dagje buiten te gaan blowen. Vrijdagochtend tussen 8.30 en 11.00 uur gaan een aantal hippies namelijk midden in een pandemie een 'drukke verkeersader' proberen te ontwrichten. Coronaproof.


Uiteraard, GroenLinks was er ook bij! (Foto: Oscar Brak/NurPhoto via Getty Images)

Dat probeerden ze eerder dit jaar al op de lege Amsterdamse Zuid-as, waarna de politie met een aantal benzineslurpende busjes moest komen opdraven om het gespuis weg te voeren.

Vrijdag staat in ieder geval de rotonde Amstelveenseweg op de agenda. Op deze rotonde in Amsterdam-Zuid zullen de activisten rondjes gaan lopen en fietsen. Dit staat volgens de heldere lichten "symbool voor de politiek en samenleving die ‘om de hete brei blijft draaien in de klimaat- en ecologische crises."

De eis van deze actiegroep? Ze hebben hun opties goed afgewogen en hebben besloten om af te gaan dwingen dat tijdens de formatie van het nieuwe kabinet beleid wordt gemaakt om in 2025 de uitstoot van broeikasgassen naar nul te verminderen.

Kansloos protest dus, zeker gezien Nederland volgens het internationaal afgesproken milieuplan met miljardeninjecties in 2030 op ongeveer 50 procent uitstoot ten opzichte van 1990 zou moeten uitkomen.

Extinction Rebellion zal ongetwijfeld goed zijn in het bekladden van winkels van multinationals of het spuiten van hun logo op publiek domein, maar een simpele rekensom zou hen toch moeten vertellen dat de eis om binnen vier jaar geen broeikasgassen meer uit te stoten de geloofwaardigheid van hun ideologie enigszins aantast.

De actie van het 'debiele broertje van Greenpeace' zal vrijdag dan ook weer weinig zoden aan de dijk zetten, aangezien de automobilisten een andere route zullen volgen, omrijden en zodoende nog meer broeikasgassen zullen uitstoten om hun weg te kunnen vervolgen.

Indruk maken is dan misschien het doel? Wie kan zich nog een actie van ER herinneren zonder te Googlen? Maar goed, vrijdagochtend hier verzamelen?