Apple dreigt de macht te verliezen na "Fortnite" -geschil

Game-ontwikkelaar Epic Games onderneemt juridische stappen tegen Apple omdat de techgigant geen aparte app store op de iPhone toestaat. In plaats daarvan worden er door Apple enorme vergoedingen geïnd wanneer gebruikers iets kopen in het spel "Fortnite", bijvoorbeeld. Het proces is baanbrekend omdat er voor Apple meer op het spel staat dan het kwijtraken van extra inkomsten.

In Californië is een rechtszaak begonnen die de app-activiteiten op de iPhone zouden kunnen veranderen. Apple en de "Fortnite" -ontwikkelaar Epic Games staan tegenover elkaar in de rechtbank. Het proces, dat verstrekkende gevolgen kan hebben voor de internetindustrie, gaat over de macht van Apple via de App Store. Apple-CEO Tim Cook zal waarschijnlijk ook als getuige worden opgeroepen.

Epic wil een eigen app store op de iPhone runnen en wil geen vergoeding betalen aan Apple voor inkomsten uit de verkoop van digitale items uit deze eigen app store. Apple daarentegen wil dat applicaties alleen gedownload kunnen worden via de Apple App Store, zij zijn van mening dat dit onder meer nodig is om gebruikers te beschermen tegen fraude en softwarebugs. Epic Games beschuldigt Apple van oneerlijke concurrentie - op grond van het feit dat Apple het monopolie heeft op de verkoop van apps op de iPhone. Apple stelt dat de iPhone niet als een onafhankelijke markt kan worden gezien, maar dat de gamesbusiness op verschillende platforms moet worden bekeken.

Wiens redenering rechter Yvonne Gonzalez Rogers over deze kwestie gaat volgen, zal doorslaggevend zijn voor de uitkomst van de procedure. Tegelijkertijd kan worden aangenomen dat de verliezende partij in hoger beroep zal gaan. Een andere vraag die de rechter zichzelf zou moeten stellen is of de App Store moet worden beschouwd als onderdeel van het iPhone-gebruik, zoals Apple stelt. De iPhone-groep wijst er onder meer op dat een gecentraliseerde app store je de mogelijkheid geeft om alle applicaties te checken. Epic wierp tegen dat het app-platform als een apart product moest worden gezien. Apple heeft immers altijd toegestaan dat software op zijn Mac-computers wordt gedownload van andere bronnen dan de eigen App Store. Apple wijst erop dat de beveiligingseisen voor smartphones hoger zijn.

Het proces, dat ongeveer drie weken zal duren, begon met de openingstoespraak van Epic-advocaat Katherine Forrest. Ze herhaalde de bewering dat Apple een gesloten systeem rond de iPhone had gebouwd om te voorkomen dat gebruikers eenvoudig kunnen overstappen naar Android-telefoons. Apple-advocaat Karen Dunn wierp tegen dat Epic eiste dat het iPhone-bedrijf onveilige en ongecontroleerde apps op het platform zou toelaten.

Apple int een commissie van 30 procent
Het geschil laaide op in augustus nadat Epic niet langer wilde voldoen aan de eis, die al meer dan een decennium van kracht was, dat virtuele items in zijn populaire spel "Fortnite" op iPhones alleen konden worden aangeboden via in-app aankopen van Apple. Hierbij houdt Apple 30 procent in van de aankoopprijs. De advocaat Forrest van Epic Games vergeleek Apple met een autofabrikant die elke keer als een eigenaar van een auto tankt 30 procent van de benzineprijs eist van de benzinepomphouder.

Apple-advocaat Dunn wees erop dat "Fortnite"-spelers digitale inhoud of de spelvaluta "V-Bucks" op elk ander platform konden kopen en gebruiken op de iPhone - zonder dat er een vergoeding  door Apple wordt gevraagd. Tegelijkertijd bracht "Fortnite" Epic Games op de iPhone alleen al meer dan 750 miljoen dollar op - hoewel Apple niet het belangrijkste platform voor de game is. Epic Games baas Tim Sweeney vond dat het zijn plicht was om een rechtzaak tegen Apple te beginnen.

De Europese Commissie beschuldigt Apple ook van monopolie
Het proces vertoont parallellen met het onderzoek van de Europese Commissie, dat Apple vorige week beschuldigde van oneerlijke concurrentie in de App Store. Apple discrimineert andere aanbieders van muziekstreaming-apps, zei mededingingscommissaris Margrethe Vestager. Brussel ziet onder meer een probleem dat de verkoop van abonnementen in de apps moet worden afgehandeld via het betalingsplatform van Apple. De groep behoudt hierbij 30 of 15 procent van het inkomen. Spotify vindt het oneerlijk dat Apple door deze App Store-heffing voor dezelfde abonnementsprijs meer geld overhoudt van de rivaliserende muziekdienst.

Ook in de zaak van de EU voerde Apple aan dat gebruikers abonnementen op de website van Spotify konden kopen en deze op hun iPhone konden gebruiken zonder ervoor te hoeven te betalen. Net als Epic beschouwt de Europese Commissie de iPhone als een onafhankelijke markt voor app-verkoop.