Nederlandse atleten pakken goud op 4x400m, sprintsters gooien goud weg

Nederland heeft zondag wisselend succes behaald op de World Relays in het Poolse Chorzow, een atletiektoernooi met louter estafettes dat wordt gebruikt als kwalificatie voor de Olympische Spelen van dit jaar en het WK van volgend jaar. Er viel goud te vieren, maar er moesten ook dompers weggeslikt worden. Op alle vijf olympische estafettes waren de tickets voor Nederland al binnen dankzij het WK van 2019 en de series van zaterdag.

4x100m vrouwen
Wellicht de grootste kans op Nederlands goud en Jamile Samuel, Dafne Schippers en Nadine Visser waren erg lekker op weg. De wissel van Visser op Naomi Sedney ging echter totaal de mist in en zowel Italië als nipt ook Polen kwamen langszij, waardoor Nederland in een matige 44,10 seconden als derde finishte.

4x100m mannen
Nederland was een outsider, maar zonder Churandy Martina zou het al lastig worden. Joris van Gool, Taymir Burnet en Hensley Paulina deden het aardig, maar de wissel op Christopher Garia ging niet zozeer slecht...de hele wissel kwam er niet, Garia was al te ver vooruit. Zuid-Afrika pakte de winst, voor Brazilië en Ghana, maar die twee werden gediskwalificeerd en dus ging het zilver en brons naar Italië en Japan.

4x400m gemengd
De beste 400 meter-lopers van Nederland werden gespaard voor de mannen- en vrouwenestafettes en dat bleek: Nout Wardenburg, Eveline Saalberg, Laura de Witte en Terrence Agard konden zich niet echt meten met de rest en finishten als achtste en laatste. De winst was voor Italië, voor Brazilië en de Dominicaanse Republiek - vooral de Braziliaanse slotloper Alison dos Santos maakte geweldig indruk door in de laatste meters nog het zilver te pakken.

4x400m vrouwen
Een goede medaillekans voor Nederland, waarbij Eva Hovenkamp en Lisanne de Witte nummer drie Femke Bol op pad stuurden. Bol liep geweldig en hielp Nederland naar de strijd om goud, maar slotloopster Lieke Klaver kon het niet bolwerken: de Britse Jessie Knight was sterker, Natalia Kaczmarek uit Polen ging er ook voorbij en Roxana Gómez was ze namens Cuba allemaal te snel af. Cubaans goud dus, vlak voor Polen, het Britse kwartet en Nederland.

4x400m mannen
Nederland was een gevaarlijke outsider, maar begon erg goed: Jochem Dobber en Liemarvin Bonevacia brachten Ramsey Angela in stelling, waarna 800 meter-loper Tony van Diepen er als een jekko vandoor ging. Hij sloeg een indrukwekkend gat en liep Nederland naar een prachtige overwinning, voor Japan en Botswana.

4x200m vrouwen
Het eerste echte kermisnummer van de avond werd gewonnen door het thuisland: Paulina Guzowska, Kamila Ciba, Klaudia Adamek en Marlena Gola liepen het uit 1975 stammende Poolse record met 1:34,98 uit de boeken. Ierland pakte een zeldzame tweede plek, voor Ecuador.

4x200m mannen
In een finale vol gestuntel ging het goud naar Steven Müller, Felix Straub, Lucas Ansah-Peprah en Owen Ansah uit Duitsland. De ploeg was te sterk voor Kenia en Portugal, terwijl Ecuador en Polen naast de medailles grepen - Denemarken finishte niet.