Hockeysters Laren degraderen na 32 jaar uit Hoofdklasse

Voormalig topclub Laren is gedegradeerd naar de Promotieklasse. Een 6-0 nederlaag tegen Den Bosch deed de ploeg van Darren Cheesman zondagmiddag de das om. Laren bleef de eerste helft met nul tegengoals op de been tegen de koploper, maar moest daarna capituleren.

Het was mooi om te zien hoe Laren aan de wedstrijd begon en vocht voor elke meter. Binnen een paar minuten kwam spits Maxime Kerstholt in scoringspositie, na een pass van Pam van Asperen. Kerstholt verspeelde de bal, maar het was duidelijk dat Laren geloofde in een wonder.

Een groot nadeel voor Laren was dat Den Bosch – bij wie Ireen van den Assem ontbrak en Margot van Geffen haar rentree maakte – moest winnen om de koppositie en daarmee het EHL-ticket veilig te stellen. Toch hield de hekkensluiter knap lang stand. De zes strafcorners die Den Bosch voor rust haalde, gingen er alle zes niet in, mede dankzij reddingen van keepster Karlijn Adank. Ook een grote kans voor Frédérique Matla plus schoten van Marloes Keetels, Lidewij Welten en Matla werden gemist. Laren stelde daar voor rust een paar sterke fases tegenover, maar was aanvallend niet in staat strafcorners of grote kansen af te dwingen.

Laren bleef geloven in die ene goal. Ondertussen stond concurrent HGC tegen Oranje-Rood nog altijd niet op voorsprong (0-0), waardoor een stunt theoretisch gezien nog altijd tot de mogelijkheden behoorde. Winst voor Laren en een gelijkspel voor HGC zou betekenen dat Laren zich handhaafde.

Twee minuten na rust verdampte de hoop toen Frédérique Matla de 1-0 binnenschoot. Nadat Macey de Ruiter vervolgens de kans op de 1-1 miste, schoof Maartje Krekelaar op aangeven van Joosje Burg de 2-0 binnen.

Dat was het moment dat het verzet van Laren brak. Vervolgens was het alleen nog maar eenrichtingsverkeer. Een scoop van Sanne Koolen op Pleun van der Plas leverde de 3-0 op. Even later schoot Matla de 4-0 binnen. Een backhandschot van Teuntje de Wit in het laatste kwart betekende de 5-0. Lidewij Welten maakte de 6-0. Toen na zeventig minuten hockeyen het eindsignaal klonk, begonnen de speelsters van Laren elkaar te knuffelen en was de degradatie naar de Promotieklasse een keihard feit.