UFC: nieuw monster in de kooi; levertrap des doods

Jiri Prochazka is het nieuwe monster dat zaterdagnacht tijdens MMA-gala UFC Vegas 25 een masterclass stompen gaf. Slachtoffer Dominick Reyes, kon niets anders doen dan zijn gezicht in dienst te stellen van de vuisten en ellebogen van de ontketende Tjech.


Een nog intacte Reyes (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Prochazka kwam als ongeslagen kampioen uit de concurrerende Russische organisatie Rizin en heeft in twee gevechten een enorme indruk gemaakt. Eerder sloeg hij Volkan Oezdemir al knockout en nu was dus de nummer drie van de lichtzwaargewichtranglijst aan de beurt.

Reyes mocht zijn afgelopen drie gevechten voor de titel vechten, verloor ze alle drie op knockout en dit gevecht met de nieuwkomer zou een nieuw titelgevecht betekenen voor de 31-jarige Amerikaan.


Prochazka slaat erop los (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Prochazka dacht daar duidelijk anders over. Met zijn karakteristieke stijl, verdediging laag en kin omhoog, daagt hij zijn tegenstanders uit om in de aanval te gaan. Maar zodra die in zijn domein komt, is de tegenstander verloren. Keiharde vuisten regenen neer op het hoofd van Reyes, achteruit lopen hielp niet, want de Tjech bleef het doel vinden.

Al snel was de neus van Reyes gebroken en liep er bloed over het gezicht van de voormalig titelvechter. In de eerste ronde werd Reyes finaal door de octagon geslagen en het leek erop alsof de tweede ronde hetzelfde beeld zou laten zien. De Amerikaan kon dit nooit vijf ronden volhouden in ieder geval.

Aan het eind van ronde twee was het dan zover. Eén oog van Reyes was al dichtgeslagen, zijn gebroken neus bloedde als een rund en twee ellebogen van Prochazka besliste het gevecht. Reyes viel als een blok op het canvas en het duurde minuten voordat hij wist wat er gaande was.

"Dit was een leuk gevecht", aldus de winnaar. "Ik wil graag de schoonheid van deze kunst laten zien, maar soms ga ik te snel voor de knockout. Daardoor wil ik nog wel eens teveel klappen krijgen. Ik leer nog steeds van elk gevecht."

Zin in een titelgevecht tegen de winnaar van de Pool Jan Blachowicz en de Braziliaan Glover Teixeira heeft de Tjech absoluut. "Ja, laat maar komen. Ik ben fan van mijn 'buurman Jan'. Dat zou een eer voor me zijn, een grote eer."

Giga Chikadze vs Cub Swanson
Oudgediende Swanson mocht weer in de octagon opdraven en deze keer tegen Chikadze, die al zeven partijen ongeslagen is, waarvan vijf in de UFC. Swanson heeft van zijn laatste zeven gevechten slechts twee gewonnen.


Chikadze vs Swanson Full Fight (Bron: YouTube)

Het gevecht was dan ook snel over. De bijnaam van Chikadze luidt 'Giga kick' en na een minuut was duidelijk wat dat betekent. Een keiharde trap met het linkerbeen op de lever van Swanson deed hem inéénzakken van de pijn. Verlamd van de pijn en liggend in de foetuspositie kon Swanson alleen maar de klappen van Chikadze incasseren. Tijd voor de scheids om het gevecht te staken.

"Ik ben zo enorm blij", aldus een uitzinnige Chikadze na afloop. "Ik heb enorm veel respect voor Swanson, maar het is wat het is. Dit moest ik doen. Ik moet tegen alle topvechters laten zien dat ik eraan kom. Als je mijn naam nog niet kende, dan ken je die nu."

Wat er voor hem in het verschiet ligt weet de 32-jarige Georgiër niet, maar zijn doel is voormalig kampioen Max Holloway. "Max Holoway, het zou een eer zijn om tegen jou te vechten, want je bent één van de beste!"

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum!

Volledige uitslag UFC Vegas 25
Jiří Procházka verslaat Dominick Reyes na knockout (spinning back elbow, ronde 2)
Giga Chikadze verslaat Cub Swanson na TKO (levertrap, ronde 1)
Ion Cutelaba vs. Dustin Jacoby eindigde onbeslist (29-28, 28-29, 28-28)
Sean Strickland verslaat Krzysztof Jotko na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Merab Dvalishvili verslaat Cody Stamann na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Luana Pinheiro verslaat Randa Markos na diskwalificatie (illegale trap, ronde 1)
TJ Brown verslaat Kai Kamaka III na jurybesluit (27-30, 29-28 x2)
Luana Carolina verslaat Poliana Botelho na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Loma Lookboonmee verslaat Sam Hughes na jurybesluit (29-28 x3)
Andreas Michailidis verslaat KB Bhullar na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Felipe Colares verslaat Luke Sanders na jurybesluit (29-28 x3)