Oranje tegen IJsland, TsjechiŽ, Wit-Rusland en Cyprus in kwalificaties voor WK 2023

Het Nederlands vrouwenelftal kent haar tegenstanders voor de kwalificaties voor het wereldkampioenschap voetbal van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Oranje mag het vanaf september gaan opnemen tegen IJsland, Tsjechië, Wit-Rusland en Cyprus.

IJsland deed mee aan de laatste drie edities van het EK en doet ook volgend jaar mee in Engeland, maar plaatste zich nog nooit voor een WK. De ervaren middenvelder Sara Björk Gunnarsdóttir (Olympique Lyon) is de sterspeelster bij IJsland. De nationale teams van Tsjechië, Wit-Rusland en Cyprus deden nog nooit mee aan een eindtoernooi.

Het komende WK wordt van 10 juli tot 20 augustus 2023 gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Er doen 32 landen mee, waarvan elf uit Europa. Acht meer dan het WK in 2019. De negen poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De negen nummers twee uit de poules gaan de play-offs in, waarin dus nog twee tickets zijn te verdienen. De kwalificatiereeks gaat van start op 13 september en duurt tot 11 oktober 2022.

Nederland is de vice-wereldkampioen, nadat het in de zomer van 2019 in de finale in Lyon verloor van de Verenigde Staten. Bondscoach Sarina Wiegman neemt komende zomer afscheid op de Olympische Spelen. Daar speelt Oranje in de poulefase tegen Brazilië, China en Zambia. Nederland plaatste zich al voor het EK van 2022 in Engeland. De loting voor dat toernooi is op 28 oktober in Manchester. Het EK zou eerst in de zomer van dit jaar worden gehouden, maar werd een jaar doorgeschoven omdat deze zomer het EK voor mannen en de Olympische Spelen al op het programma staan.

Het Nederlands elftal is gelet op de gelote tegenstanders aan haar stand verplicht om zich te plaatsten voor het mondiale eindtoernooi.