'Voogdij' over huisdieren bij echtscheiding wordt mogelijk in Spanje

Verbroken relaties leveren vaak narigheid voor beide partners. Ruzie om de kinderen, ruzie om materiele zaken maar ook ruzie over de aanwezige huisdieren. Spanje wil het welzijn van huisdieren 'veilig stellen' en heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend dat door bijna alle politieke partijen wordt gesteund.

Het wetsvoorstel houdt in om huisdieren te classificeren als "levende wezens met gevoel" en niet langer als "voorwerp". Behalve de extreemrechtse Vox-partij, stemden alle partijen ermee in om het wetsvoorstel in behandeling te nemen. Het is bedoeld om de criteria te definiëren waarmee rechtbanken kunnen bepalen hoe huisdieren in het belang van dierenwelzijn moeten worden behandeld- waardoor ook ruimte ontstaat voor gezamenlijk gezag van de huisdieren.

De eigenaren van honden, katten en andere huisdieren zijn dan wettelijk verplicht om het welzijn van de dieren te waarborgen. Mocht er iets gebeuren met een dier bij een ex-partner, dan kunnen door dit wetsvoorstel aanspraken op schadevergoeding worden ontleend.