COVID-19: Toezichthouder VS legt productie Janssen-vaccin stil

De Amerikaanse fabriek waar het Janssen-vaccin wordt geproduceerd, mag voorlopig geen nieuwe vaccins maken. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA bepaald. In de fabriek zijn de nodige tekortkomingen aangetroffen, onder meer op het gebied van hygiëne. Volgens een expert kan herstel maanden duren.

De fabriek in Baltimore, Emergent BioSolutions, is één van de drie wereldwijd waar onder de vlag van Johnson & Johnson de basis voor het Janssen-vaccin wordt geproduceerd. De andere twee zijn die van Janssen in Leiden en een fabriek in India. Omdat de fabriek in India de export van vaccins vanwege de extreme stijging in besmettingen in eigen land stevig beperkt en de productie in de VS nu stilligt, is de locatie in Leiden de enige die de wereldmarkt kan bedienen. 

De gevolgen voor de levering van het Janssen-vaccin in Nederland zijn nog onduidelijk. Nederland verwacht dit kwartaal 3 miljoen doses van het vaccin geleverd te krijgen. Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt in een eerste reactie dat Nederland vasthoudt aan ‘wat Janssen heeft aangegeven te leveren’. Mocht de levering lager uitvallen, dan is het de vraag of de planning (iedereen die dat wil voor begin juli minstens één prik) haalbaar is.