Alaphlippe klopt Roglic en wint voor de derde keer in vier jaar Waalse Pijl

Julian Alaphilippe heeft voor de derde keer in vier jaar de Waalse Pijl gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick Step was op de Mur de Huy te sterk voor Primoz Roglic, die zijn versnelling vroeg plaatste. Vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde kwam als derde over de streep.

We kregen in de Waalse Pijl een traditioneel verloop. Alle toppers wachten op 800 meter van de streep, waarna het los ging op de lastige beklimming van Mur de Huy. Voordat de renners daaraan begonnen reed er lange tijd een kopgroep vooruit, met daarin de Nederlander Maurits Lammertink. De renner van Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux was de sterkste van de kopgroep en zou pas bij het ingaan van de slotkilometer gegrepen worden.

In de voorbereiding naar de lastige beklimming Huy leek het een massasprint, waarna de explosiefe klimmers los konden op de beklimming. Primoz Roglic begon er al op 300 meter van de streep eraan. De Sloveen van Jumbo-Visma sloeg direct een gat, alleen Julian Alaphilippe had zijn versnelling beter getimed dan Roglic. De wereldkampioen reed meter voor meter naar Roglic toe en in de laatste vijftig passeerde hij en won voor de derde keer in vier jaar de Waalse Pijl. Op gepaste afstand van Alaphilippe en Roglic kwam vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde als derde over de finish, voor een andere veteraan Michael Woods.