Cuba: Castro-tijdperk officieel beeindigd, Diaz-Canel nieuwe partijleider

Veel Cubanen weten niet beter dan hun land wordt geleid door een Castro-familielid. Maar het tijdperk eindigt nu met de nieuwe partijleider Diaz-Canel, die met zijn land voor grote economische uitdagingen staat.

Cuba bezegelde het einde van het Castro-tijdperk: de Cubaanse Communistische Partij stelde het staatshoofd Miguel Díaz-Canel aan als nieuwe voorzitter. De partij maakte op Twitter bekend dat Miguel Díaz-Canel Bermudez op het achtste congres van de PCC was verkozen tot "eerste secretaris van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba". Díaz-Canel volgt nu ook Raúl Castro op in deze positie.

De verkiezing tot partijfunctionaris kwam op de 60ste verjaardag van de Amerikaanse aanval in de Varkensbaai, die werd afgewezen door de Cubanen - die tot op de dag van vandaag bijdraagt aan de nationale trots. Het nieuwe Centraal Comité werd gekozen door 300 afgevaardigden en bepaalde het Politburo met zijn 14 leden.

Volgens officiële cijfers heeft de Communistische Partij van Cuba 700.000 leden. De 89-jarige Raúl Castro droeg in april 2018 het presidentschap over aan Díaz-Canel. Raúl Castro en zijn oudere broer Fidel, die in 2016 stierf, stonden meer dan zes decennia aan het hoofd van de Caribische staat. Fidel Castro, die nog steeds wordt vereerd als "máximo líder" in Cuba, leidde de Cubaanse regering van 1959 tot 2006. Toen de revolutionaire leider ziek werd, nam Raúl Castro in 2006 de regeringsactiviteiten over en werd hij in 2008 formeel verkozen tot staatshoofd.

Het aantreden van het ambt van oud-partijsoldaat Díaz-Canel is geen politieke heroriëntatie in Cuba. De Communistische Partij regeert het Caribische eiland als een unitaire partij. Cuba kampt met aanzienlijke problemen - niet alleen vanwege de coronapandemie, maar ook vanwege het Amerikaanse embargo, dat verder is aangescherpt onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Vier vijfde van de boodschappen wordt geïmporteerd in Cuba en er staan vaak lange rijen voor de winkels.

Cubanen groeiden op met de Castros
De meeste van de 11,2 miljoen inwoners hebben alleen het tijdperk van Fidel en Raúl Castro meegemaakt. Jonge Cubanen hebben onlangs hun ongenoegen geuit op sociale netwerken. Maar Raúl Castro waarschuwde hen nogmaals om samen op te staan tegen de "vijand" - de VS - en niet onder de indruk te zijn van de "verleiding" van de "onschendbare burgerlijke democratie".

Tijdens het partijcongres klaagden tientallen oppositie-activisten, onafhankelijke journalisten en kunstenaars via Twitter dat de politie hen belette hun huizen te verlaten. Anderen meldden telefoon- en internetblokkades. De directeur van Amnesty International, Erika Guevara-Rosas, bekritiseerde het "autoritaire regime" dat aan de macht is in Cuba. Toen de nu 60-jarige Diáz-Canel voor het presidentschap ging, werd er veel gesproken over het feit dat hij fietst, spijkerbroeken draagt, naar de Beatles luistert en een tablet-computer gebruikt. Het was duidelijk dat er een ander tijdperk zou beginnen na het Castro-tijdperk.

In tegenstelling tot hen droeg hij ook geen olijfkleurig uniform. Díaz-Canel heeft zijn hele carrière bij de Communistische Partij gediend. Hij was minister van hoger onderwijs en werd in 2013 vice-president. Hij heeft drie jaar militaire dienst vervuld in een raketverdedigingseenheid.