Tottenham Hotspur grijpt in en stuurt Josť Mourinho de laan uit

José Mourinho is ontslagen door Tottenham Hotspur, zo brengt Tottenham Hotspur maandag officieel naar buiten. De Portugese coach was sinds november 2019 verbonden aan de club uit Noord-Londen. Het nieuws over het ontslag van Mourinho kwam maandagochtend op gang door berichtgeving van verschillende Engelse media.

Naast Mourinho verlaten ook de assistenten Joao Sacramento, Nuno Santos, Carlos Lalin and Giovanni Cerra de club per direct. Mourinho werd door het bestuur van Tottenham aangesteld na het ontslag van Pochettino, nu bijna anderhalf jaar geleden.

De start van de manager uit Portugal bij the Spurs was nog behoorlijk voortvarend, al werden de resultaten gaandeweg het seizoen steeds minder. De jaargang 2019/20, die werd onderbroken door het uitbraak van het coronavirus, werd afgesloten met de zesde plaats in de Premier League. Tottenham greep hierdoor voor het eerst in vier jaar naast een ticket voor de Champions League.

Men moest het doen met deelname aan de groepsfase van de Europa League. De start van dit seizoen was behoorlijk indrukwekkend. In de herfst van 2020 ging Tottenham zelfs aan kop in de Premier League.

De laatste maanden echter werden de resultaten steeds minder, wat Mourinho op de nodige kritiek kwam te staan. De leiding van de club acht het nu, met nog slechts enkele competitieduels te gaan, noodzakelijk om om andere koers te gaan varen.

Het is nog niet bekend welke kandidaat het Tottenham-bestuur op het oog heeft om Mourinho op te volgen. De beslissing om Mourinho te ontslaan komt in een voor Tottenham zeer belangrijke week.

De naar de zevende plaats in de Premier League afgezakte ploeg staat woensdag tegenover Southampton, een belangrijk duel in de strijd om Europees voetbal. Zondag staat op Wembley de finale van de EFL Cup op het programma, een confrontatie met Manchester City.

Tottenham kan tegen the Citizens de eerste prijs sinds 2008 veroveren. Dertien jaar geleden was de EFL Cup een prooi voor de Londense club. Daarna werden geen prijzen meer toegevoegd aan de prijzenkast.