Moscon verrast sprintende peloton met late uitval in Tour of the Alps

Gianni Moscon heeft de openingsetappe in de Tour of the Alps gewonnen. De Italiaan van Ineos Grenadiers was in Innsbruck het peloton te slim af dankzij een late uitval. Hij is ook de eerste leider in de Tour of the Alps.

De Tour of the Alps is een goede voorbereidingskoers op de Ronde van Italië en kan altijd over een sterk deelnemersveld beschikken. Ook dit jaar staan er een aantal lastige ritten op het programma, maar de eerste rit met aankomst in Innsbruck was nog te doen voor de meeste renners in het peloton.

In de korte rit van 140 kilometer kregen we drie vroege aanvallers. Alessandro De Marchi was in de kopgroep de bekendste naam. De Italiaan had het gezelschap van Máron Dina en Felix Engelhardt. Het drietal kreeg vijf minuten van het peloton, waar Astana het peloton leidde.

Een beetje naar verwachting was De Marchi de sterkste van de kopgroep, maar de Italiaan zou niet uit handen blijven van het peloton. Nadat de renner van Israel Start-Up Nation werd ingerekend kregen we verschillende aanvallen en uiteindelijk zou een kopgroep van vier wegrijden, met als bekendste naam Pello Bilbao. De nieuwe kopgroep nam twintig seconden op het peloton, maar op drie kilometer werden ze ingelopen, waarna Gianni Moscon ervandoor.

De Italiaan had zijn aanval goed getimed en in de technische finale had hij een klein voorsprong, maar bij het ingaan van de slotkilometer kreeg hij het gezelschap van de Noor Idar Andersen. In de sprint-à-deux was het vervolgens Moscon die de snelste was, voor Andersen. Het sprintende peloton volgde op een seconde, die werd gewonnen door Alexandr Riabushenko.

Dinsdag staat de eerste bergetappe in de Tour of the Alps op het programma met aankomst boven.