Grand Prix van Portugal: valpartijen en dominante winnaar in MotoGP

Op het circuit van Portimão in de Algarve hebben de heren in de MotoGP gestreden om de winst in de Grand Prix van Portugal. Dat leverde de nodige valpartijen op, die uiteindelijk wel een beetje de spanning uit de race haalden.

Fabio Quartararo vertrok vanaf poleposition, met Alex Rins en de verrassende WK-leider Johann Zarco naast zich en Jack Miller, Franco Morbidelli en Marc Marquez op de tweede rij. Zarco pakte bij de start de leiding en kreeg Alex Rins en de teruggekeerde Marc Marquez achter zich aan, hoewel wereldkampioen Joan Mir zijn Suzuki snel binnendoor bij Marquez drukte.

Al vrij snel zakte Marquez weer iets terug, de wat teruggevallen polesitter Quartararo pakte hem, net als Miller en de sterk rijdende Aleix Espargaro; Morbidelli en Brad Binder pakten hun kans ook. Na een paar ronden nam Rins de leiding over van Zarco, waarna ook Quartararo de Ducati verschalkte. Voor Miller was het kort daarop klaar: vanaf plek zes schoof de Australiër zijn Ducati onderuit.

Oliveira was na een handvol ronden op zijn KTM de volgende die onderuit ging, Pol Espargaro parkeerde zijn Repsol Honda in de garage met een remprobleem. Voorin was Mir langs Zarco gegaan, Morbidelli en Aleix Espargaro probeerden op de vijfde en zesde plek het gaatje naar de eerste vier te dichten. Na vijftien ronden kwam Valentino Rossi ook weer eens in beeld: op de Petronas Yamaha ging de Italiaan vanaf de elfde plek onderuit.

Voorin reden Quartararo en Rins nog altijd samen op kop, Zarco had Mir teruggepakt en Morbidelli achtervolgde nog altijd, dit keer met Francesco Bagnaia achter zich. Quartararo kon met zeven ronden te gaan ineens normaal ademhalen: achter hem schoof Rins zijn Suzuki tegen het asfalt, waardoor Quartararo vier seconden voorsprong had op achtervolgers Zarco, Bagnaia en Mir.

Een ronde later ging de volgende onderuit en het was niemand minder dan Zarco, van wie de voorband weg gleed. Morbidelli sloot ondertussen eindelijk aan bij Bagnaia en Mir, waardoor een trio kon knokken om de tweede plek. Quartararo pakte op overtuigende wijze zijn tweede zege op rij, Bagnaia en Mir completeerden het podium, voor Morbidelli, Binder, Espargaro en de gebroeders Marc en Alex Marquez.