VS en China zijn vastbesloten om samen de klimaatcrisis aan te pakken

De Verenigde Staten en China hebben "toegezegd samen te werken" aan de urgente kwestie van klimaatverandering, zo meldden de twee partijen gisteren in een gezamenlijke verklaring, na een bezoek aan Shanghai van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry.

"De Verenigde Staten en China zijn vastbesloten om met elkaar en met andere landen samen te werken om de klimaatcrisis aan te pakken, die moet worden aangepakt met de ernst en urgentie die deze vereist", aldus de verklaring van de speciale gezant van Kerry en China voor klimaatverandering, Xie Zhenhua.

Kerry, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, was de eerste ambtenaar van de regering van president Joe Biden die China bezocht, wat de hoop gaf dat de twee partijen zouden kunnen samenwerken aan de wereldwijde uitdaging ondanks torenhoge spanningen op meerdere andere fronten.

De uitspraak komt op een moment dat wereldleiders zich voorbereiden op een online bijeenkomst over klimaatverandering deze week op verzoek van Joe Biden. De Amerikaanse president heeft 40 leiders, waaronder de Chinese president Xi Jinping, uitgenodigd om deel te nemen aan de tweedaagse top die op vrijdag 22 april, Dag van de Aarde begint.

China verbruikt momenteel ongeveer de helft van 's werelds energie uit steenkool, zei Kerry, eraan toevoegend dat hij er "veel over sprak" met ambtenaren in Shanghai. "Ik wijs geen schuldige aan," zei Kerry. “Wij hebben teveel kolen gebruikt, andere landen hebben teveel kolen gebruikt, maar China is  momenteel de grootste kolenverbruiker ter wereld. En omdat het zo'n grote en krachtige economie en land is, moet het veranderen."

In de gezamenlijke verklaring worden meerdere samenwerkingsmogelijkheden genoemd tussen de VS en China, de twee grootste economieën ter wereld zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van de broeikasgasemissies die de klimaatverandering veroorzaken.

Hij benadrukte "hun acties te versterken en samen te werken in multilaterale processen, waaronder het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering en de Overeenkomst van Parijs".

De landen kwamen ook overeen om specifieke "concrete" maatregelen voor emissiereductie van CO2 te bespreken, waaronder het opslaan van energie, koolstoffiltering en gebruik van waterstof, en kwamen overeen actie te ondernemen om de financiering voor ontwikkelingslanden te maximaliseren om de landen te stimuleren om over te schakelen op koolstofarme energiebronnen.