O'Ward pakt eerste IndyCar-pole 2021, Van Kalmthout 14e

Op het fraaie Barber Motorsports Park is zaterdagavond de eerste kwalificatiesessie van het nieuwe IndyCar-seizoen verreden. Dat leverde een tweede poleposition ooit op voor de jonge Arrow McLaren-coureur Pato O'Ward.

Rinus van Kalmthout zat er in de trainingen nog niet echt lekker bij en in de eerste kwalificatieronde werd dat niet heel veel beter. In een naar eigen zeggen snelle ronde kwam hij ook nog wat verkeer tegen, waardoor de Nederlander bleef steken in de eerst ronde en zal starten vanaf plek veertien.

Debutant en NASCAR-legende Jimmie Johnson bleef steken op de 21e stek, de twee andere bekende rookies konden wel door naar ronde twee: Supercars-grootheid Scott McLaughlin en F1-veteraan Romain Grosjean zouden zich uiteindelijk keurig als zevende en twaalfd kwalificeren.

In de Fast Six was O'Ward de snelste, Alexander Rossi gaf 0,0698 seconden toe op de jonge Mexicaan. Alex Palou zat er uitstekend bij met een derde tijd, voor veteranen Will Power en Scott Dixon en de Zweed Marcus Ericsson.

Vanaf 21.00 uur kan live ingeschakeld worden op Ziggo Sport voor de eerste race van het jaar.