Eerste prijs Koeman met Barcelona, hoofdrol Frenkie de Jong

Ronald Koeman heeft zaterdag zijn eerste prijs gewonnen als trainer van FC Barcelona. De Catalanen waren mede door Frenkie de Jong (één goal en twee assists) en Lionel Messi (twee goals) veel te sterk voor Athletic Club in de finale van de Copa Del Rey. Het werd 4-0.

De doelpunten vielen allemaal in de tweede helft, in een tijdsbestek van twaalf minuten. Antoine Griezmann opende de score in de zestigste minuut, De Jong maakte de 0-2 (63e minuut) en Messi besliste het duel met de 3-0 (68e minuut) en de 4-0 (72e minuut). Het is de 31e bekerzege voor Barcelona en is daarmee recordhouder. 23-voudig winnaar Athletic Club verloor zijn tweede bekerfinale van deze maand. Twee weken geleden gingen de Basken in de uitgestelde eindstrijd van vorig seizoen met 1-0 onderuit tegen Real Sociedad.

Barcelona had bijna de perfecte start in het lege Olympisch Stadion van Sevilla. De Jong schoot na vijf minuten op de paal na een pass van Messi. In de eerste helft had de ploeg 84 procent balbezit, maar creëerde weinig kansen.  Na rust tikte Barcelona de tegenstander volledig weg. De doelpunten kwamen pas na een uur spelen.

Messi stuurde De Jong weg aan de rechterkant en deze keer schoot Griezmann overtuigend raak uit een lage voorzet: 0-1. Drie minuten later tikte De Jong zelf de 0-2  binnen. Messi maakte er in de 68e minuut 0-3 van, na een mooie combinatie met De Jong, en sloot het zeer productieve kwartiertje van Barcelona in de 72e minuut af met de 0-4.

Koeman is sinds afgelopen zomer de trainer van Barcelona. De voormalig bondscoach van Oranje won als speler in 1990 al de Copa del Rey met Barça'. Als coach pakte hij deze prijs met Valencia in 2008.