Arantxa Rus kan winst Bertens in Billie Jean King Cup geen passend vervolg geven

Na de eerste dag van Billie Jean King Cup-confrontatie zijn Nederland en China is evenwicht. Het staat 1-1. Arantxa Rus verloor zaterdag in De Maaspoort in Den Bosch haar partij tegen Wang Xiyu, nadat Kiki Bertens eerder op de middag had gewonnen van Wang Xinyu.

De winnaar van Nederland-China mag zich volgend jaar via de kwalificaties proberen te plaatsen voor de Billie Jean King Cup Finals . Het toernooi ging voorheen door het leven onder de naam Fed Cup. De verliezer daalt af naar de zonegroep I. Zaterdag staan nog twee enkelpartijen en het dubbelspel op het programma.

Wang Xiyu was in drie sets te sterk voor Rus. Het werd 6-1, 3-6 en 6-2. De dertigjarige Monsterse kende een valste start tegen de twintigjarige Chinese die 51 plaatsen lager staat op de wereldranglijst (83 om 134). Ze verloor al snel haar servicegame en zag Wang de eerste set zonder al te veel problemen binnenhalen: 6-1.

Rus herpakte zich, brak Wang al in de tweede game en gaf die voorsprong niet meer weg: 6-3. In de derde set verloren beide speelsters meteen hun service, maar daarna was het Wang die de partij met 6-2 naar zich toe trok.