Judoka's Verhagen en Van Krevel vroegtijdig uitgeschakeld op EK

Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen judo zijn de Nederlandse judoka’s er niet in geslaagd door te dringen tot het finaleblok. Sanne Verhagen en Naomi van Krevel strandden beiden in de eerste ronde.

Verhagen uitkomend in de -57 kg categorie kreeg in haar eerste partij tegen de als achtste geplaatste Daria Mezhetskaia al snel een waza-ari score tegen. In de resterende wedstrijdtijd kwam de Nederlandse nog een wel een paar keer dichtbij een score maar het was niet genoeg om de Russin echt in verlegenheid te brengen. Met de verliespartij kwam er zo een vroegtijdig einde aan haar toernooi.

Verhagen is nog niet zeker van de Olympische Spelen. Op basis van de continentale quota is ze gekwalificeerd, maar de komende weken zijn er nog veel punten te verdienen en dus kan ze nog bijgehaald worden door concurrenten. Olympische kwalificatie is niet alleen voor Verhagen, maar ook voor de Nederlandse ploeg in het algemeen van belang. Een judoka uit de gewichtsklassen -48 kilogram, -52 kilogram of -57 kilogram moet zich nog voor Tokio zien te plaatsen, anders mag Nederland niet meedoen aan de mixteamcompetitie, een nieuw onderdeel.

De eerste ronde betekende ook voor Naomi van Krevel (-52 kg) het eindstation. De judoka uit Spijkenisse verloor op waza-ari van de Spaanse Estrella Lopez Sheriff. Voor de twintigjarige Van Krevel was het haar tweede optreden op een EK judo. Verhagen en Van Krevel waren de enige Nederlanders die op de openingsdag van de EK in actie zouden komen. Het Europese titeltoernooi geldt na een cyclus van drie jaar als laatste olympische meetmoment. Nederland mag per gewichtsklasse slechts één judoka naar Tokio sturen.

Volgende week zal de selectiecommissie een knoop doorhakken in de categorieën waarin nog sprake is van een concurrentiestrijd. Het gaat om de gewichtsklassen tot 70 kilogram (Kim Polling/Sanne van Dijke), tot 78 kilogram (Guusje Steenhuis/Marhinde Verkerk) en vanaf 100 kilogram (Henk Grol/Roy Meyer).