NAVO start voorbereiding om troepen uit Afghanistan terug te trekken

De NAVO is officieel begonnen met de voorbereidingen voor het terugtrekken van haar soldaten uit Afghanistan. Volgens de militaire alliantie kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de 30 alliantiestaten overeen om op 1 mei te beginnen met het terugtrekken van troepen "op een ordelijke, gecoördineerde en weloverwogen manier". Alle NAVO-troepen zouden Afghanistan “binnen een paar maanden” moeten verlaten.

Er zijn momenteel ongeveer 10.000 soldaten uit verschillende NAVO- en partnerlanden in Afghanistan. Ze zijn daar ter ondersteuning van de regering in Kabul door het opleiden en adviseren van veiligheidstroepen.

Tijdens zijn bezoek aan Brussel vandaag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zich al uitgesproken voor een gezamenlijke terugtrekking van de NAVO-troepen uit Afghanistan. Omdat de gezamenlijke militaire alliantie de gestelde doelen had bereikt, is nu ook een gezamenlijke terugtrekken vereist. 

Ingetogen reactie in Kabul
De Afghaanse president Ghani aarzelde om de aankondiging van de Verenigde Staten te aanvaarden. Zijn land respecteert de beslissing, schreef Ghani na een telefoongesprek met de Amerikaanse president Biden op Twitter. Ze werken samen met de Amerikaanse partners om de overgang soepel te laten verlopen.

Bovendien wil Afghanistan met de VS en de NAVO blijven samenwerken aan de lopende vredesinspanningen. Tegelijkertijd verzekerde Ghani dat de veiligheidstroepen van het land in staat zijn om het land en zijn inwoners te verdedigen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor een escalatie in Afghanistan als gevolg van het terugtrekken van de Amerikaanse troepen. Dit zou ook de vredesonderhandelingen tussen de Taliban en de regering in Kabul kunnen ondermijnen.