100 dagen tot start Olympische Spelen, maar Japanse bevolking stelt het liever uit

100 dagen voor de start van de Olympische Zomerspelen in Tokio is het men het niet met elkaar eens of het laten doorgaan van de spelen in de huidige COVID-19 pandemie een verantwoorde beslissing is.

Het hoofd van de Tokyo Medical Association, Haruo Ozaki, waarschuwde voor een mogelijke stijging van het COVID-19 besmettingspercentage. In dit geval zou het "heel moeilijk zijn om de Olympische Spelen in hun reguliere vorm te houden met atleten uit verschillende landen, zelfs als de spelen plaatsvinden zonder toeschouwers", vertelde Ozaki aan de Japanse krant "Sports Hochi". Hij eiste van de organisatoren een plan hoe ze de verspreiding van besmettingen in binnen- en buitenland zouden voorkomen.

De vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Coates, sluit daarentegen een annulering op korte termijn uit. Het zouden de "veiligste games" zijn die mogelijk zijn, volgens de Australiër, die ook de coördinatiecommissie leidt voor dit grote evenement in Japan. De betrokkenen zouden kunnen aantonen dat het door laten gaan van de spelen juist een overwinning is voor de mensheid op de pandemie.

Volgens enquêtes is ongeveer 72 procent van de Japanners voorstander van het opnieuw uitstellen of annuleren van de spelen. De opening van de spelen, die al eerder met een jaar is uitgesteld, staat gepland voor 23 juli. Dit jaar moeten vanwege de coronamaatregelen buitenlandse fans en families van de deelnemende sporters thuis blijven.