De ramadan is begonnen, voor de tweede keer onder COVID-19 maatregelen

De islamitische vastenmaand ramadan is begonnen - voor de tweede keer onder pandemische omstandigheden. De meeste Arabische staten en ook veel islamitische verenigingen in andere landen hebben vandaag uitgeroepen uit tot de eerste vastendag. Vanwege de coronabeschermende maatregelen gelden in de meeste landen beperkingen.

Mensen moeten bijvoorbeeld altijd thuis bidden en niet in de moskee. Grote groepsbijeenkomsten, zoals die normaal gesproken tijdens de ramadan worden gehouden, zijn verboden. Daarnaast zijn er soms nachtelijke uitgaansverboden, onder meer in Iran, Tunesië en Marokko. In Turkije mogen cafés en restaurants alleen een bezorgservice aanbieden omdat het aantal COVID-19 besmettingen daar op recordhoogte ligt.

Saudi-Arabië, de thuisbasis van de twee heiligste plaatsen van de islam, Mekka en Medina, verbiedt om samen het suikerfeest te vieren en het voor zonsopgang ontbijten in moskeeën. Alleen bidden is toegestaan, maximaal 30 minuten. Dit geldt ook in de Verenigde Arabische Emiraten.

In Egypte zijn gebeden in moskeeën toegestaan, maar de gelovigen moeten hun eigen gebedskleed meenemen.

In Bangladesh is het moskeeën verboden om voedsel aan te bieden tijdens het Suikerfeest. In Indonesië, waar de meeste moslims in de wereld wonen, mogen mensen niet terugkeren naar hun geboorteplaats om deel te nemen aan festiviteiten.

Over het algemeen zijn de corona-eisen echter minder streng dan vorig jaar, toen moskeeën zelfs tijdens de ramadan meestal helemaal gesloten bleven. Er zijn ook landen die ondanks hun hoge coronacijfers geen speciale coronamaatregelen als voorwaarden aan de ramadan stellen, zoals Pakistan en Afghanistan.

Tijdens de vastenmaand mogen gelovigen overdag niet eten, drinken, roken of seks hebben. Ramadan begint traditioneel in de negende maand van de maankalender, wanneer de smalle maansikkel na de nieuwe maan weer aan de hemel te zien is. De tijd kan daarom van land tot land verschillen, in sommige landen begint de vastenmaand pas morgen, woensdag.

Wereldwijd leven in totaal ongeveer 1,9 miljard moslims.