Plunderingen en rellen na dood zwarte man door politie Minneapolis

De zwarte Daunte White werd zondagmiddag in zijn auto door de politie in Minneapolis staande gehouden vanwege een kleinigheid. Bij navraag bleek hij gezocht te worden voor wapenbezit en zodra White dat doorkreeg, dook hij snel in zijn auto en reed snel weg. De politie schoot daarna op de auto en begon de achtervolging. Enkele straten verder botste White op een andere auto. White bleek overleden.

Zijn dood was direct aanleiding voor vijfhonderd demonstranten om een stille tocht te organiseren te gaan rellen en plunderen. Want, wat werkt beter in de strijd tegen racisme dan massaal willekeurig winkels te gaan plunderen!

De bekende beelden zijn weer te vinden op het internet van dolblije mensen die met hun handen vol spullen van hardwerkende ondernemers winkels uitrennen. Er werd zelfs geprobeerd om een pinautomaat mee te slepen.

Tijdens het zwaaien met de Black Lives Matters-vlag werd er over auto's gelopen en werden stenen naar politie-agenten gegooid. Als dieptepunt werd zelfs een politiebureau beschoten. De politie liet niet over zich heenlopen overigens en sloeg terug met traangas, waterkanonnen en rubber kogels.

Nadat om 23.00 uur de rust nog niet was wedergekeerd werd de Nationale Garde opgeroepen om orde te scheppen. Maandag zouden meer troepen arriveren om onder andere de avondklok te handhaven.

De sfeer in de stad Minneapolis staat de laatste weken extra onder druk, nu het proces tegen Derek Chauvin begonnen is. Chauvin is de agent die verdacht wordt verantwoordelijk te zijn geweest voor de dood van de zwarte George Floyd.

Update 21.45:
Inmiddels zijn de beelden van de bodycam van de schietende agente vrijgegeven. Blijkbaar ging het om een enorme fout van de agente. Zie de video hieronder.

White werd aangehouden en zou geboeid worden toen hij als een gekke zich losmaakte en weer terug in zijn auto sprong. Agenten wilden hem tegenhouden en de taser gebruiken, riepen ook hard 'taser taser', maar de agente had de taser aan de verkeerde kant van haar heup vastgemaakt, op de plek hing nu een pistool met fatale gevolgen.

"Oh shit, ik heb geschoten", klonk het nog terwijl White snel wegreed.

 
Bodycambeelden aanhouding (Bron: YouTube)