Commando-overdracht Krijgsmacht live te volgen

De krijgsmacht heeft vanaf donderdag een nieuwe Commandant der Strijdkrachten. Generaal Onno Eichelsheim neemt het commando over van luitenant-admiraal Rob Bauer. De vanwege het coronavirus aangepaste ceremonie vindt plaats in de Ridderzaal in Den Haag en is live te volgen op internet en NPO1.

Generaal Onno Eichelsheim was de afgelopen jaren Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. Daarvoor was hij onder meer directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) en apachevlieger. Luitenant-admiraal Rob Bauer zwaait weliswaar af als Commandant der Strijdkrachten, maar zijn loopbaan is nog niet ten einde. Bauer wordt in Brussel de voorzitter van het Militair Comité van de NAVO.

In plaats van een grootschalige ceremonie met honderden aangetreden militairen en gasten op het Binnenhof, is gekozen voor een kleinere ceremonie in de Ridderzaal. Op die manier kan er een waardige ceremonie in het hart van de parlementaire democratie plaatsvinden, terwijl de coronamaatregelen gerespecteerd worden. Door middel van de live-uitzending krijgt de besloten ceremonie alsnog een publiek karakter. Een delegatie van de Marinierskapel der Koninklijke Marine verzorgt de muzikale omlijsting van de ceremonie.

Defensie zendt de overdracht donderdag 15 april a.s. vanaf 14.00 uur live uit op YouTube Defensie en facebook.com/commandantderstrijdkrachten. Omroep MAX zendt de ceremonie live uit op NPO1.